«Το μοντέλο του πακέτου Γιούνκερ, που είναι προσανατολισμένο στην ενίσχυση επενδύσεων σε έρευνα, καινοτομία, πράσινη ενέργεια, ποιοτική γεωργία κ.α. θα ακολουθηθεί στο νέο πλαίσιο στήριξης της ΕΕ, για την επταετία 2020-2027, που είναι τώρα υπό συζήτηση». Αυτό επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ενημέρωση στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το πακέτο Γιούνκερ, που κινητοποίησε επενδύσεις, συνολικού ύψους 355 δισ. ευρώ, πρόσθεσε στην ευρωπαϊκή πολιτική το επενδυτικό κομμάτι που έλειπε, δίπλα στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κομισιόν για τον τελευταίο χρόνο της θητείας της, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι η συμφωνία για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι μία από τις προτεραιότητες αυτές, ενώ οι άλλες δύο είναι η διαμόρφωση πολιτικής διαχείρισης κρίσεων και η αντιμετώπιση των ακραίων πολιτικών δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε την ανάγκη να περάσουμε από τη διαχείριση σε πιο βιώσιμες πολιτικές.
Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει εδώ και καιρό λύσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων στις χώρες προέλευσης με καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Αφρική, αποτελεσματικότερη εποπτεία των συνόρων με 10.000 μόνιμους συνοριοφύλακες και σύστημα επιμερισμού των μεταναστευτικών ροών, ώστε να μην αφήνονται οι χώρες της πρώτης γραμμής να υφίστανται τις πιέσεις. Ωστόσο, όπως είπε, δεν υπάρχει πρόοδος από τα κράτη - μέλη.
Σε σχέση με τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι η ρητορική που θέτει την ταυτότητα μας απέναντι στις ταυτότητες των άλλων θα ενισχυθεί στην καμπάνια των ευρωεκλογών του 2019. Και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις και πολιτικός διάλογος, χωρίς κονταρομαχίες, αλλά με αντιπαράθεση από την πλευρά των κρατών - μελών.
Κάνοντας τέλος έναν απολογισμό της θητείας της τρέχουσας σύνθεσης της Επιτροπής, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε πρωτοφανείς διαδοχικές και βαθιές κρίσεις που συγκλόνισαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως το μεταναστευτικό, η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το Brexit, η διαπραγμάτευση του 2015 με την ελληνική κυβέρνηση και αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι οι εχθροί της περίμεναν ή ήλπιζαν.
«Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν θετικό αναπτυξιακό πρόσημο και ταυτόχρονα καταγράφεται ιστορικό ρεκόρ απασχόλησης. Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά πρέπει κάποιος να είναι πολύ κακόπιστος για να πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι σήμερα σε χειρότερη θέση απ' ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.