Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρίγος: "Η υπογεννητικότητα δεν μας χτυπάει την πόρτα, ζούμε μαζί της"

Για τις αλλαγές στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Όπως επισήμανε ο κ. Συρίγος, με τις νέες μεταρρυθμίσεις «θα πάψουμε να έχουμε τμήματα τα οποία βγάζουν ελάχιστους αποφοίτους, γιατί τα παιδιά για αντικειμενικούς λόγους δεν έχουν τις μαθησιακές δυνατότητες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα».

«Σε τμήματα τα οποία έχουν εξαιρετικά χαμηλές βάσεις, οι απόφοιτοι είναι ελάχιστοι. Γενικότερα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι αλλάζει ο εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας για αντικειμενικούς λόγους, όπως η υπογεννητικότητα. Η τρομερή υπογεννητικότητα έχει μειώσει μέσα σε 20 χρόνια κατά 60.000 άτομα τον αριθμό των υποψηφίων. Το 2000 οι υποψήφιοι ήταν 165.000. Φέτος είναι περίπου 100.000», εξήγησε ο υφυπουργός παιδείας.

Ειδικότερα, επισήμανε πως «όταν έχεις 165.000 για 75.000 θέσεις σαφώς θα βρεις πάρα πολλούς μαθητές που σαφώς έχουν μαθησιακές δυνατότητες για πανεπιστημιακό επίπεδο. Όταν έχεις περίπου ίσο αριθμό θέσεων στο πανεπιστήμιο και υποψηφίων, εκ των πραγμάτων ξέρεις ότι πολλοί μαθητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα για να μπορέσουν να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο».

«Αυτό είναι μία πραγματικότητα που ελάχιστοι έχουμε συνειδητοποιήσει στη χώρα σήμερα και θα πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι η υπογεννητικότητα δεν μας χτυπάει την πόρτα, ζούμε μαζί της», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

«Αυτό σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν μία τεράστια δεξαμενή για να παίρνουν υποψηφίους, είναι περιορισμένα τα πράγματα. Και εκ των πραγμάτων, σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα υπάρχουν φοιτητές για να φοιτήσουν σε όλα αυτά τα πανεπιστημιακά τμήματα. Κάποια πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται από φέτος με τη νομοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής» κατέληξε ο υφυπουργός Παιδείας.

Tags
Back to top button