Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group - Ποιο «όπλο» χρησιμοποιεί η κυβέρνηση

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά κι αυτό οδήγησε στην αναγκαστική λύση των επαφών στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Με το σχήμα αυτό, που θα "τρέξει" ως την Πέμπτη και θυμίζει εν πολλοίς το ατυχές Brussels Group του πρώτου εξαμήνου του 2015, θα αναζητηθεί κοινό έδαφος στα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης δηλαδή στις περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου (από το 2019) αλλά και στα εργασιακά. Όπως ανέφεραν την Δευτέρα τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι θεσμοί μάζεψαν τα τεχνικά στοιχεία που χρειάζονταν κατά την τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα και τώρα είναι η στιγμή να συζητηθούν οι βασικές εκκρεμότητες. 

Παρά ταύτα ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ούτε καν για τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ως το προσεχές Eurogroup στις 7 Απριλίου ενώ ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι αναμένει συνολική συμφωνία κάποια στιγμή τις επόμενες... εβδομάδες χτυπώντας καμπανάκι για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης για την οικονομία και την εμπιστοσύνη.

Τα ραντεβού των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες είναι και ένας τρόπος να διαχειριστούν επικοινωνιακά την εμπλοκή που έχει προκύψει λόγω της άρνησης του ΔΝΤ να γυρίσει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά για συντάξεις και εργασιακά με τη μορφή μιας επιστολής ή ακόμη και της νομοθέτησης κάποιων πρώτων μέτρων. 

Όμως το παρόν σχήμα, το οποίο ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά, δεν παρακάμπτει τελικά την Βελκουλέσκου και τα άλλα στελέχη της τρόικας -όπως ήλπιζε η ελληνική πλευρά- παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στην πρώτη συζήτηση το βράδυ της Δευτέρας συμμετείχε και ο προϊστάμενός της Πόουλ Τόμσεν (επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ), ενώ από την πλευρά της Κομισιόν ο Μάρκο Μπούτι (προϊστάμενος του εκπροσώπου στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο). Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από την πλευρά του ESM συμμετείχε έστω και για λίγο και ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Ωστόσο παρά τα... μεγάλα ονόματα που ήταν ούτως ή άλλως στις Βρυξέλλες λόγω του Eurogroup από σήμερα Τρίτη οι συζητήσεις θα γίνουν και με τους... γνωστούς της τρόικας Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM). 

Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το επίπεδο της εκπροσώπησης των Θεσμών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ερμηνεύεται και ως μία απόπειρα να αποφύγει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση των συντάξεων και τις αλλαγές τα εργασιακά οι οποίες ζητήθηκαν από την τρόικα στην Αθήνα και όσο δεν δίδονται η επιστροφή της στην πρωτεύουσα δεν φαίνεται εφικτή.  

Πήγες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πάντως ότι πρόκειται για πολιτική διαπραγμάτευση. Στόχος είναι να γίνει τουλάχιστον άλλη μία συνάντηση σε υψηλό επίπεδο την ερχόμενη Πέμπτη πάλι στην Βρυξέλλες. 

Παρά τις πρόσφατες διαφωνίες, κυβερνητικές έλεγαν ότι υπάρχει ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης για έναν συμβιβασμό και εκτίμησαν πως «το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη». Πρόσθεταν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος για την αποσαφήνιση των «αντισταθμιστικών μέτρων», που θα ενεργοποιηθούν αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3.5%. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση» ανέφερε σχετικά. 

Αυτό που συζητείται στις Βρυξέλλες σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% επί του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία χωρίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και έπειτα 1,8 δισ. ευρώ από τις δαπάνες.

Και κύριες και επικουρικές

Στο κέντρο της διαμάχης με τους Θεσμούς είναι η δυσπιστία τους ότι η προσωπική διαφορά είναι μόνον 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου. Η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020 με το κόψιμο και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων. Μια ανάλογη περικοπή θα φέρει απώλειες ως 700 ευρώ το χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίες μαζί τις απώλειες από το κόψιμο του αφορολόγητου περίπου στις 5.600 ευρώ θα φτάσουν τα 1.300 ευρώ, δηλαδή δύο συντάξεις το μήνα.

Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι και τα εργασιακά. Το ΔΝΤ θέλει να ξεκαθαριστεί ότι θα ισχύει η παράταση του παγώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το τέλος του προγράμματος και δεν κάνει βήμα πίσω για τη νομοθέτηση της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και του λοκάουτ -το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών.

Η Κομισιόν, έχοντας κατά νου ότι «κάτι θα πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία» δέχεται μια «λάιτ» εκδοχή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στις οποίες δεν θα συμπεριλαμβάνεται η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό η οποία θα γίνεται από το κράτος σε συνεργασία με την τρόικα όσο είμαστε ακόμη σε μνημόνια. 

Από την άλλη πλευρά προβλέπεται η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και στα μη μέλη των αντίστοιχων κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων. Εκεί εκφράζονται αντιρρήσεις από το ΔΝΤ για το αν θα πρέπει να υποχρεώνονται κάποιες επιχειρήσεις να ακολουθούν και παράλληλα το Ταμείο λέει όχι στην υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Για μια κίνηση υψηλού ρίσκου από την πλευρά της Αθήνας κάνουν λόγο οι πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές η κυβέρνηση συνδέει τη διαπραγμάτευση με την επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης ζητώντας να υπάρξει στο κείμενο διακήρυξης παράγραφος που θα αφορά στα εργασιακά κεκτιμένα της Ε.Ε. Έτσι ώστε να υπάρξει ανάσχεση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου καθώς οδηγεί σε καθυστέρηση ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και την αντίδραση του ΔΝΤ σε αυτό ή κατά πόσο δεσμεύεται το Ταμείο από μια τέτοια παράγραφο στη διακήρυξη.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν καθυστέρηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή μάλιστα η Αθήνα φαίνεται να προετοιμάζεται για τον τρόπο αποπληρωμής των δανειακών αναγκών ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων τον ερχόμενο Ιούλιο. 

Το σχέδιο έρχεται... από το παρελθόν για να αναβιώσει της δραματικές στιγμές που η χώρα έζησε το 2015.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αύξηση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση της ιδιότυπης στάσης πληρωμών από το Δημόσιο με ταυτόχρονη συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων αποθεματικών και δανεισμό μέσω ρέπος από τα διαθέσιμα των δημόσιων φορέων.

Ουσιαστικά το σχέδιο περιλαμβάνει... πάγωμα της οικονομίας με στόχο να μπορέσει η Αθήνα να μείνει ζωντανή στη διαπραγμάτευση κατά το δυνατό περισσότερο χωρίς να έχει ανάγκη ρευστότητας μέσο της δόσης που συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το πάγωμα των πληρωμών προς τους ιδιώτες ωστόσο σημαίνει απόλυτο πάγωμα της οικονομίας, νέο κύκλο ύφεσης απολύσεων κλπ.

Tags
Back to top button