Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ομάδας των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συναντώνται σήμερα και αύριο στην Μπολόνια της Ιταλίας, όπου ο Αμερικανός Σκοτ Προύιτ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους ομολόγους του, δέκα ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ήταν αυτό που έσπασε, για πρώτη φορά στα χρονικά, την ενότητα της G7, στη σύνοδο κορυφής της Ταορμίνα. Εκτιμάται ότι θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο όχι μόνο των συζητήσεων αλλά και στον δρόμο, αφού για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη μια διαδήλωση στην Μπολόνια. "Αναμένουμε ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Με την απόφαση του Τραμπ, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση", είπε ο Τζάκομο Κόσου, ένας από τους οργανωτές της συγκέντρωσης αυτής.
Οι υπουργοί των επτά χωρών θα συμμετάσχουν από την πλευρά τους σε μια σειρά συζητήσεων, κεκλεισμένων των θυρών, σε ένα ξενοδοχείο λίγο έξω από την πόλη. Μια από τις βασικές προτεραιότητες θα είναι να διαπιστώσουν αν οι ΗΠΑ έχουν να προτείνουν "συγκεκριμένα πράγματα", εξήγησε ένας εκπρόσωπος της υπουργού Περιβάλλοντος της Γερμανίας Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία αναμένεται ότι θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Προύιτ.
Ο Αμερικανός επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) ήταν ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της αποχώρησης από τη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία θεωρούσε "κακή" για τις ΗΠΑ. Πριν αναλάβει τη θέση αυτή αγωνιζόταν επί χρόνια σε τοπικό επίπεδο, στην Οκλαχόμα, εναντίον πολλών περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών ενώ υπήρξε και ένας από τους αποτελεσματικότερους λομπίστες της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Η δράση του αυτή τον έφερνε σε σύγκρουση με εκείνους που σήμερα είναι υφιστάμενοί του, ιδίως με τους επιστήμονες που εργάζονται για την EPA και ειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Σε αυτούς τους τελευταίους απευθύνθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όταν τους κάλεσε πρόσφατα να συνεχίσουν τις έρευνές τους στη Γαλλία, εφόσον χρειαστεί.
Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι αμφίβολο αν οι επτά θα καταφέρουν να εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της συνόδου. Πηγές του περιβάλλοντος του Γάλλου υπουργού Νικολά Ιλό σημείωναν ότι η θέση των Αμερικανών παραμένει ακόμη άγνωστη. Η αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο Προύιτ μπορεί απλώς να εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις σε συγκεκριμένα σημεία ή ακόμη και να μπλοκάρει εντελώς την έκδοση ανακοίνωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει ένα ανακοινωθέν εκ μέρους μόνο της ιταλικής προεδρίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ