«Έχουμε ένα ισχυρό και κοινό συμφέρον να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών.
Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει να υλοποιηθεί το clean exit», δηλαδή η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο.
«Δεν θα πω εγώ τι θα γίνει, ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται από την ελληνική πλευρά και η Κομισιόν θα έχει λόγο για το θέμα, δεν υπάρχουν επιπλέον σχόλια για το θέμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρές» είπε ο ίδιος, απαντώντας αν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε για το ίδιο θέμα ότι, παρότι υπάρχει υποαπόδοση σε κάποιους τομείς, καταγράφεται υπεραπόδοση σε άλλους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το 2017.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα».
Και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει επιστροφή της εμπιστοσύνης.
Έναν διάλογο με χιούμορ μπροστά στις κάμερες και τους φωτογράφους είχαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Ντάισελμπλουμ κατά την έναρξη της συνάντησής τους στις 15.30 το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα συσκέψεων στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κύριος Τσακαλώτος είπε στον κύριο Ντάισελμπλουμ: "Ξέρετε σταματήσαμε να βάζουμε στους τοίχους τις φωτογραφίες των υπουργών Οικονομικών μετά την είσοδο στο πρόγραμμα προσαρμογής το 2010. Δεν θα δείτε ούτε τον Παπακωνσταντίνου, ούτε τον Στουρνάρα, ούτε τον Βαρουφάκη. Ο τελευταίος είναι ο κύριος Παπαθανασίου".
Ο Ντάισελμπλουμ γύρισε, κοίταξε τις φωτογραφίες των πρώην Υπουργών και απάντησε: "Αυτό είναι τόσο άδικο, γιατί οι υπουργοί μετά το 2010 έκαναν όλη τη σκληρή δουλειά".
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: πήρε μια οικονομία σε αποσταθεροποίηση και κατάφερε να την μεταβάλει σε μια οικονομία που καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους υπουργούς Οικονομιών της ευρωζώνης αλλά και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν φαίνεται να συνδέεται με καμία μορφή πιστοληπτικής γραμμής. Για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα υπάρχουν τρεις εποπτικοί μηχανισμοί: εκείνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυο γραμμές του ESM. Ωστόσο, όσον αφορά στην Ελλάδα δεν φαίνεται ούτε και σε επίπεδο συζητήσεων να υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο ως προς την πιστοληπτική γραμμή.
Ντάισελμπλουμ: «Ιστορική αίθουσα», θα τα γράψω σε βιβλίο
Σε ερώτημα ιστοσελίδας τι είπε στο αυτί του κ. Βαρουφάκη πριν από 33 μήνες, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε. «Αν γράψω βιβλίο, τότε θα μάθετε τι είπα. Πρέπει να κρατήσω και κάτι, για να ανέβουν οι πωλήσεις».
Νωρίτερα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο ίδιος είπε: «Είναι ωραίο να επιστρέφεις σε αυτή την ιστορική αίθουσα, που είναι γεμάτη με τόσες αναμνήσεις».
Ερωτηθείς από ξένο δημοσιογράφο για το αν η σχέση του με τον Ντάισελμπλουμ είναι καλύτερη από αυτή που είχε μαζί του ο κ. Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Εντάξει, ο πήχης δεν ήταν και πολύ ψηλά, θα ήταν δύσκολο να περάσω από κάτω»! Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε τον... μεταφραστή στον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ψιθυρίζοντάς του στο αυτί όσα ρωτούσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα παραμένει σε εποπτεία και μετά το πρόγραμμα. «Υπάρχει η επιτήρηση με βάση τους κανόνες του ESM, αυτό θα ισχύει για κάποια χρόνια και για την Ελλάδα» ανέφερε.