Στη συζήτησή τους κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο λόγο επικαιρότητας, η επαναφορά των ελέγχων στα αεροδρόμια της Γερμανίας, σε επιβάτες από την Ελλάδα, ενώ τους απασχόλησε και η ενίσχυση της συνεργασίας για την πάταξη του σοβαρού διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.
Οι δύο Αρχηγοί συμφώνησαν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ότι κρίνεται απαραίτητη η:
- παράταση της παραμονής των Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, και αντίστοιχα των Γερμανών αστυνομικών στα αεροδρόμια που έχει προαποφασιστεί, με αύξηση κατά έναν αστυνομικό στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης,
- επιπλέον αποστολή Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια του Βερολίνου και του Ντίσελντορφ,
- παρουσία Έλληνα Αξιωματικού, ως συντονιστή – σημείο επαφής στο Αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, στο Πότσνταμ, με σκοπό τη δημιουργία κοινού πλαισίου για την αξιολόγηση δεδομένων και στοιχείων, της ελληνικής και γερμανικής πλευράς, καθώς και
- περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ατόμων και της παράνομης μετανάστευσης.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, με δεδομένα τα στοιχεία των αποτελεσμάτων τους, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έθεσε θέμα έναρξης αξιολόγησης τους, με στόχο την άμεση σταδιακή αποκλιμάκωση τους. Παράλληλα υπογραμμίστηκε η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης των ελέγχων προς όφελος των επιβατών, τονίζοντας ιδιαίτερα το σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η συνοχή της Σένγκεν και άρα η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.
Από πλευράς του, ο Αρχηγός της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι όλα τα αιτήματα που τέθηκαν θα εξεταστούν και θα υποβληθούν υπόψη της πολιτικής του ηγεσίας.
Ακολούθησε συνάντηση των δύο Αρχηγών με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους ελέγχους πτήσεων και τα οποία απαιτούν επείγουσες λύσεις.