Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συναγερμός στην Αθήνα: Αυξημένα μέτρα για προσφυγικό και τρομοκρατία ενώ φουντώνει η “φωτιά” στη Μέση Ανατολή

Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή, όπου η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, θα βρεθεί σήμερα στον ‘Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ενδεχόμενο αυξημένων ροών από τον Λίβανο, ο οποίος φιλοξενεί συνολικά 2,5 εκατ. πρόσφυγες, αλλά και την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ανησυχούν την Αθήνα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και τα πυραυλικά αντίποινα του Ιράν.

Στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η προετοιμασία για αύξηση της χωρητικότητας σε κάποιες από τις 33 υφιστάμενες δομές φιλοξενίας προσφύγων, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Παράλληλα, υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Αθήνα έχουν ενισχύσει τα σημεία φύλαξης σημείων ισραηλινού ενδιαφέροντος.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν και στην Ελλάδα φαινόμενα όπως οι εκρήξεις χθες τα ξημερώματα κοντά στις ισραηλινές πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Στοκχόλμη, έχουν προβληματίσει τις αρχές, με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και ΓΑΔΑ να εκδώσουν διαταγή, ζητώντας την αύξηση των μέτρων φύλαξης σε πιθανούς στόχους βίαιων επιθέσεων. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα μέτρα που λαμβάνονται χαρακτηρίζονται αυστηρότερα σε σχέση με αυτά των τελευταίων μηνών. 

Κρίσιμο ΚΥΣΕΑ αυτή την ώρα για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ για την πρωτεύουσα μετέχουν κλιμάκια μυστικών αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, της Κρατικής Ασφάλειας και ένστολοι αστυνομικοί. 

Κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ανέλυσαν όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της κρίσης και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη χώρα μας.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας υπό τον Νίκο Δένδια, κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Λίβανο. Αυτή είναι και η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Σε επιφυλακή για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Από τις φλόγες του πολέμου όμως αναμένεται να τρέξουν να ξεφύγουν και χιλιάδες πρόσφυγες. Το μεταναστευτικό είναι επομένως μία ακόμη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ιδίως διότι ο Λίβανος με συνολικό πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύρια Σύρους και 210.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ήδη η κατάσταση στη χώρα ήταν πολύ δύσκολη και πλέον τόσο ο πληθυσμός αυτός, όσο και πολίτες του Λιβάνου και γενικότερα χωρών της Μέσης Ανατολής καθώς η φωτιά επεκτείνεται και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και μέσω και της χώρας μας. 

Οι δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα έχουν αυτή τη στιγμή πληρότητα 50% και επομένως πάνω από διπλάσιες ροές θα αποδειχθούν δύσκολα διαχειρίσιμες. Επομένως πρέπει να αυξηθεί άμεσα η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής για παν ενδεχόμενον.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο κ.Μητσοτάκης κατά τη σημερινή επίσκεψη του στον Έβρο. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 11:30 σε εκδήλωση για την ανάπτυξη της περιοχής και ούτως ή άλλως θα αναφερόταν στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, πολλώ δε μάλλον υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι τώρα αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο η χρησιμότητα της ύπαρξης διαύλων διαλόγου και η κρισιμότητα της συνεργασίας με την Τουρκία στο πλαίσιο αποτροπής των καραβιών με δυστυχισμένους ανθρώπους. Όμως το ζήτημα είναι πως και η ΕΕ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το θέμα των προσφύγων, αλλά ο γαλλογερμανικός άξονας κοιτάζει αυτή τη στιγμή προς τα ακροδεξιά του και λειτουργεί με εσωτερικά κομματικά κριτήρια.

Σημειωτέον ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ρωτά την Κομισιόν πως θα στηρίξει η ΕΕ χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος σε επικείμενες αυξημένες προσφυγικές ροές (και ειδικότερα εάν θα γίνει αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τραυματίες πρόσφυγες), καθώς και εάν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Tags
Back to top button