Με αφορμή την η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να διακηρύξει σήμερα την έξοδο από τα Μνημόνια.
Μια έκδοση που γίνεται με στόχο να επιτευχθεί επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014.
Σήμερα το πρωί οι έξι ανάδοχοι αναμένεται να έχουν σχεδόν σαφή εικόνα για την πορεία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, ενώ το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα γίνει η τιμολόγηση της έκδοσης.
Δηλαδή θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο.
Η δημόσια προσφορά απευθύνεται ταυτόχρονα αφενός στους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019 και αφετέρου σε νέους επενδυτές με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.
Από πλευράς διαδικασίας οι έξι ανάδοχοι αναδόχων Bank of America-Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank, BNP Paribas Citigroup και HSBC, θα τιμολογήσουν πρώτα την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων και στη συνέχεια στους νέους επενδυτές με βάση τις προσφορές στο βιβλίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι ανάδοχοι που είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, έχουν ήδη κάνει την κατάλληλη προεργασία και για αυτό η δημόσια προσφορά «τρέχει» μόλις ένα 24ωρο. Η κυβέρνηση με το συνδυασμό της ταυτόχρονης ανταλλαγής και της δημόσιας προσφοράς επιδιώκει να επιτύχει επιτόκιο της τάξης του 4,5% ή δυνατόν και χαμηλότερο. Ο στόχος είναι πολιτικά να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για το χαμένο χρόνο από την τελευταία προσφυγή της χώρας στις αγορές το 2014, όπου το επιτόκιο ήταν 4,95%.
Μια αίολη προσπάθεια, αφού κάτι τέτοιο μπορεί για λίγο να διασώσει επικοινωνιακά τα προσχήματα, αν και η σύγκριση του 2014 με το σήμερα όσον αφορά το επιτόκιο είναι τελείως παραπλανητική, καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι απολύτως διαφορετικές και εκείνο που μετράει δεν είναι το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά η σύγκρισή τους σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, κυρίως δε εκείνα της Γερμανίας.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι εκτός απροόπτου, το επιτόκιο του νέου πενταετούς θα διαμορφωθεί στο 4,5% ή και λίγο χαμηλότερα, ενώ οι εκτιμήσεις στις τράπεζες έκαναν λόγο για υπερκάλυψη που θα υπερβεί τις τρείς φορές.