Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) ανέπτυξαν μια φθηνή, μη τοξική επίστρωση, κατάλληλη για σχεδόν κάθε τύπο υφάσματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού SARS-CoV-2 ως και κατά 90%. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Applied Materials & Interfaces» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας μας να ψεκάζει την ειδική επίστρωση επάνω στα υφάσματα που θα θέλει να «θωρακίσει» από τον κορωνοϊό.
Η «φωτεινή» μέθοδος
Οι επιστήμονες εμβάπτισαν ένα ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε ένα βακτηριοκτόνο πολυμερές βάση του οποίου αποτελεί ένα μόριο που εκλύει μορφές οξυγόνου με αποστειρωτικές ιδιότητες όταν εκτίθεται σε φως. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπεριώδες φως ώστε να μετατρέψουν το διάλυμα σε μια στερεή επίστρωση επάνω στο ύφασμα. «Η επίστρωση έχει τόσο παθητικές όσο και ενεργητικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σκοτώνει τα μικρόβια τη στιγμή που έρχονται σε επαφή μαζί της και η ιδιότητα αυτή ενισχύεται όταν το ύφασμα εκτεθεί στο φως» εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Μάικλ Γουλφ, καθηγητής Χημείας στο UBC. Ψ
Υδρόφοβο ύφασμα
Ολα τα «συστατικά» της επίστρωσης είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση ενώ συνολικά η «φωτεινή» διαδικασία δημιουργίας της αντιμικροβιακής επικάλυψης διαρκεί περί τη μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Τέιλορ Ράιτ, διδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Χημείας του UBC. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι η επίστρωση καθιστά επίσης το ύφασμα υδρόφοβο, γεγονός που σημαίνει πως τα παθογόνα είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν επάνω του.
Εφαρμογή σε μια… ηλεκτρική κουζίνα
Ενα επιπρόσθετο πλεονέκτημα της πρωτοποριακής επίστρωσης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλα τα είδη υφασμάτων, όπως τα βαμβακερά, τα πολυεστερικά, τα τζιν και το μεταξωτά – πιθανές εφαρμογές της θα αφορούν νοσοκομειακά υφάσματα, υφάσματα για μάσκες προστασίας αλλά και για αθλητικά ρούχα. Μάλιστα τη στιγμή που άλλες τέτοιου είδους τεχνολογίες απαιτούν πολλή ενέργεια ή ακριβό εξοπλισμό για την ανάπτυξή τους, η μέθοδος των επιστημόνων του UBC είναι σχετικώς εύκολη στην εφαρμογή της και με χαμηλό κόστος. «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ποτήρι ζέσεως και ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ολοκληρώσω τη διαδικασία δημιουργίας της επίστρωσης σε μια απλή οικιακή ηλεκτρική κουζίνα» σημείωσε ο Ράιτ.
Το πείραμα της βακτηριακής «σούπας»
Προκειμένου να εξετάσουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της επίστρωσης οι ερευνητές εμβάπτισαν επιστρωμένο ύφασμα σε βακτηριακές «σούπες» που περιείχαν το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) καθώς και τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA) – αμφότερα αυτά τα βακτήρια αποτελούν κύριους «ενόχους» ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ανακάλυψαν ότι μετά από 30 λεπτά, παρέμενε στο ύφασμα το 85% των βακτηρίων E.coli, ποσοστό που έπεσε στο 3% όταν το ύφασμα εκτέθηκε σε πράσινο φως επί 30 λεπτά. Αντιστοίχως, το 95% των βακτηρίων MRSA παρέμενε στο ύφασμα προτού αυτό εκτεθεί σε πράσινο φως – μετά την έκθεση το ποσοστό μειωνόταν στο 35%. Μετά από τέσσερις ώρες δεν υπήρχαν ζωντανά βακτήρια επάνω στο ύφασμα.
Έκθεση σε πράσινο φως
Με δεδομένο ότι το φως του ήλιου ή το φθορίζον φως διαθέτουν μικρότερο ποσοστό πράσινου φωτός, η ερευνητική ομάδα αναμένει παρόμοια αλλά λιγότερο καλά αποτελέσματα όταν το ύφασμα εκτεθεί σε αυτές τις πηγές φωτός. Για αυτό προτείνει όταν χρειάζεται μια έξτρα προστασία να τοποθετείται το ύφασμα σε ένα δωμάτιο στο οποίο υπάρχει ένας λαμπτήρας πράσινου φωτός – ο οποίος κοστίζει μερικές δεκάδες ευρώ.
Μείωση κατά 90% της μολυσματικότητας του SARS–CoV-2
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης αν η επίστρωση που ανέπτυξαν μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού των… ημερών μας, του SARS-CoV-2. Ετσι εμβάπτισαν ένα επιστρωμένο ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε σωματίδια του ιού και στη συνέχεια εξέθεσαν το διάλυμα αυτό σε ζώντα κύτταρα ώστε να φανεί αν ήταν ικανό να τα μολύνει. Οπως είδαν, όταν το ύφασμα τοποθετείτο κάτω από πράσινο φως επί δύο ώρες, καταγραφόταν μείωση ως και κατά 90% στη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2.
Επιστρωμένες μάσκες προσώπου, το νέο «όπλο» ενάντια στην COVID
«Η κατασκευή μασκών προσώπου με βάση αυτή τη νέα τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο ‘οπλοστάσιό’ μας ενάντια στην COVID-19, ιδίως σε ότι αφορά παραλλαγές του SARS–CoV-2 με υψηλή μεταδοτικότητα όπως η Ομικρον» τόνισε ο δρ Φρανσουά Ζαν, καθηγητής Ιολογίας στο UBC, εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Νοσοκομειακά υφάσματα και αθλητικά ρούχα
Η νέα επίστρωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στα υφάσματα των αθλητικών ρούχων, καλύπτοντας επιφάνειές τους οι οποίες εκτίθενται στον ιδρώτα – με τον τρόπο αυτό θα εξολοθρεύονται τα βακτήρια που σχετίζονται με την άσχημη οσμή του ιδρώτα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήδη εταιρείες κατασκευής νοσοκομειακών υφασμάτων αλλά και αθλητικών ειδών έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία και το Πανεπιστήμιο έχει υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση πατέντας στις ΗΠΑ.