Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονιστικές εικόνες από την Ιερά Μονή Βαρνάκοβας στη Ναύπακτο που έχει τυλιχθεί στις φλόγες (βίντεο)

Συγκλονιστικές εικόνες από την Ιερά Μονή Βαρνάκοβας στη Ναύπακτο που έχει τυλιχθεί στις φλόγες από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ο κεντρικός βυζαντινός ναός φαίνεται να έχει γλιτώσει από τη φωτιά ωστόσο η καταστροφή στο μοναστήρι είναι μεγάλη.

Το αρχονταρίκι μπορεί να σώθηκε ωστόσο τα κελιά των μοναχών έχουν καταστραφεί. Το ίδιο και το αρχείο της Μονής.

Ωστόσο μετά από μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών και σώθηκε η Ιερή εικόνα της Παναγίας και τα Ιερά Λείψανα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε από ξυλόσομπες που βρίσκονταν στα κελιά των μοναχών.

Στην Ιερά Μονή βρίσκονται οι Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

Ταυτόχρονα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που αποτελούνται από εννέα οχήματα με 20 άνδρες κατάφεραν να μην φθάσουν οι φλόγες στο κυρίως κτίριο της μονής, αλλά και στην δεξαμενή υγραερίου που υπάρχει στο μοναστήρι.

Όσον αφορά στην έκταση των ζημιών, η καταγραφή θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς.

Σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, την έρευνα έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου.

Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης». Το χαρακτηριστικό της όνομα «Βαρνάκοβα» (ή «Βερνίκοβα», ή «Βερνίκωβα»), πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.

Tags
Back to top button