Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σενάρια τρόμου με τα πυρηνικά του Ιράν και οι έξυπνες βόμβες του κυβερνοχώρου

Το Ισραήλ έδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου το κτύπημα που δέχθηκε πριν από ένα μήνα από τον Ιράν, με μια επιχείρηση που ενεργοποιήθηκε σε τρία κύματα και είχε τους εξής στόχους: 1. Συστήματα αεράμυνας του Ιράν. 2. Βάσεις βαλιστικών πυραύλων και κατασκευής πυραύλων και drones. Ό,τι, δηλαδή, θεωρείται άμεση απειλή, κατά τους Ισραηλινούς. Ήταν ένα ελεγχόμενο και λελογισμένο κτύπημα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ΗΠΑ, αφού δεν επλήγησαν ούτε ενέργεια ούτε πυρηνικές. Το Ιράν υπόσχεται να απαντήσει και η διαδικασία μοιάζει με φαύλο κύκλο.

Εκλογές των ΗΠΑ και πυρηνικά

Μπορεί μεν το Ισραήλ να μη βομβαρδίσει αυτήν τη φορά τις πυρηνικές του Ιράν, αλλά το ερώτημα παραμένει: Είναι ή όχι στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Και αν ναι, πώς θα κτυπηθεί; Βεβαίως, μπορεί να τεθεί και με τον τρόπο του συγκεκριμένου θέματος: Τι θα συμβεί εάν προχωρήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και φθάσει στην κατασκευή της ατομικής βόμβας; Ποιες θα είναι οι από μια τέτοια εξέλιξη; Εκ των πραγμάτων εγείρονται, θα δούμε στη συνέχεια, με ή χωρίς κτύπημα, σενάρια δράσης και αντίδρασης, που παραπέμπουν σε «ισοζύγια τρόμου»!

Όλα αυτά είναι επίκαιρα, διότι, αν το κτύπημα γινόταν χθες, θα ξεσήκωνε εσωτερικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς, με τους Δημοκρατικούς να κινδυνέψουν να χάσουν τις εκλογές. Ο προεκλογικός στις ΗΠΑ είναι υπό εξέλιξη και το Ισραήλ έχει στην ουσία το πάνω χέρι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα διαπραγματευτεί και δη μέσω του Εβραϊκού Λόμπι τα επόμενα βήματα του πολέμου και της ειρήνης. Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει ότι, ακόμη και αν υπάρξουν συνομιλίες για τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, στόχος είναι η αποτροπή της κατασκευής πυρηνικής βόμβας από το Ιράν.

Η Μ. Ανατολή είναι στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου! Το Ιράν ετοιμάζεται να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ με 1.000 πυραύλους

Ο χρόνος για τη βόμβα

Το ερώτημα που εγείρεται είναι ο χρόνος, ο οποίος χρειάζεται τον Ιράν για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του JCPOA(Joint Comprehensive Plan of Action ) , ο χρόνος που χρειάζεται η Τεχεράνη για να παραχθεί σχάσιμο υλικό διάσπασης για πυρηνικά όπλα έχει υπολογιστεί σε ένα με δύο χρόνια. Πυρηνική δοκιμή μπορεί να γίνει σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ατομική βόμβα είναι έτοιμη για χρήση.

Θα ήταν, όμως, μια τέτοια εξέλιξη αφορμή και αιτία για κτύπημα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ; Ως γνωστόν, από τον Μάιο του 2019, ο Ιράν συνέχισε να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας JCPOA, δηλαδή αυτής που υπεγράφη στις 14 Ιουλίου του 2015 μεταξύ του Ιράν και των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) .

Η Τεχεράνη διέθετε αποθέματα ουρανίου που της επέτρεπαν τη δημιουργία από 8 έως 10 πυρηνικών βομβών. Ωστόσο, με τη συμφωνία του 2015, έπρεπε να μειώσει το απόθεμά της σε ουράνιο κατά 98% και να διατηρήσει το εμπλουτισμένο ουράνιο στο επίπεδο της τάξης του 3,67%.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο κάτω από το επίπεδο εμπλουτισμού που χρειάζεται για τη δημιουργία μιας ατομικής βόμβας. Το φυσικό ουράνιο αποτελείται από ισότοπο U-238 σε ποσοστό της τάξης του 99,3% και U-235 σε 0,7%. Ο εμπλουτισμός γίνεται με τη μέθοδο της διακοπής και αφού μετατραπεί πρώτα η ποσότητα ουρανίου σε φθοριούχο ουράνιο (UF6) γίνεται φυγοκέντρηση. Οι αέριες χημικές ενώσεις περιστρέφονται σε ένα φυγόκεντρο (κυλινδρικό δοχείο) με μεγάλη ταχύτητα.

Τα μόρια U-235 είναι ελαφρότερα και μαζεύονται στο κέντρο του δοχείου. Με τον εμπλουτισμό, το ποσοστό του U-235 ανεβαίνει από το 0,7% στο 3,2-3,6% όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο πυρηνικού αντιδραστήρα και στο 90% και πέραν αυτού όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα. Η κρίσιμη μάζα κατασκευής ατομικής βόμβας είναι 50 κιλά καθαρού εμπλουτισμένου ισοτόπου U-235. Γιατί το U-235;

Διότι ο ασταθής πυρήνας μπορεί να διασπαστεί, δηλαδή να γίνει σχάση, εάν βομβαρδιστεί με νετρόνιο και να ξεκινήσει ως εκ τούτου μια αλυσιδωτή αντίδραση και παραγωγή ενέργειας. Το ίδιο δεν συμβαίνει κατά κανόνα με τον ισότοπο U-238. Δεν μπορεί δηλαδή να γίνει σχάση, εξ ου και ο διαχωρισμός με το U-235. Το Ιράν χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες φυγοκεντρητές για να δημιουργήσει ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού για βόμβα. Αυτήν τη στιγμή διαθέτει σχεδόν 20.000 φυγοκεντρητές μεταξύ των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου Natanz και Fordow.

Κανονικά θα έπρεπε να είχε περί τις 6,5 χιλιάδες. Πολλές από αυτές τις φορές με φυγοκεντρητές θεωρούνται μυστικές ή παράνομες, αλλά το Ισραήλ έχει σχετικές πληροφορίες και, ως εκ τούτου, πρόκειται για εν δυνάμει στόχους.

Ζούμε ιστορικές στιγμές! Πρώτη φορά ο κόσμος αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 4 πολέμους που θα γίνουν ένας Παγκόσμιος

Παραβίαση συμφωνηθέντων

Με βάση τις πληροφορίες των ΗΠΑ, το Ιράν: 1. Έχει παραβιάσει το ανώτατο όριο στο απόθεμα ουρανίου, το οποίο είναι 30 φορές περισσότερο του επιτρεπτού. 2. Αύξησε τις δραστηριότητες στον εμπλουτισμό στο 60% και πέραν του 3,67% που επιτρέπεται βάσει του JCPOA. 3. Επέκτεινε τις δυνατότητές του εμπλουτισμού και επανέλαβε τη δραστηριότητα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις όπου προηγουμένως απαγορευόταν βάσει των όρων της συμφωνίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να έχει ικανοποιητική παρακολούθηση στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν από τον Φεβρουάριο του 2021. Η σημαντική πληροφορία είναι και η εξής: Τον Σεπτέμβριο του 2024, ο ΔΟΑΕ και η Ε3 (Γαλλία, , Βρετανία) εκτίμησαν ότι το Ιράν διέθετε αρκετή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου U35, που αν φθάσει το 90%, θα ήταν θεωρητικά δυνατό να κατασκευάσει τέσσερεις πυρηνικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Επιστροφή στο μέλλον: «Ισορροπία του τρόμου»

Το Ιράν, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι το δικό του πυρηνικό πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα. Δεν γίνεται, όμως, πιστευτός ο ισχυρισμός αυτός. Η κατασκευή πυρηνικών όπλων προς χρήση από τον Ιράν αλλάζει τα ισοζύγια δυνάμεων στην περιοχή και έχουμε επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου περί του «ισοζυγίου του τρόμου» (Balance of terror). Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχουν τα ακόλουθα σενάρια:

Πρώτο σενάριο : Να προχωρήσουν και άλλες χώρες της περιοχής στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Ήδη, τέτοιες προθέσεις έχουν εκφραστεί από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, η οποία έχει ήδη εγκαταστήσει πυρηνικούς σταθμούς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ποτέ δεν έκρυψε τις επαφές των μυστικών υπηρεσιών της χώρας με το Πακιστάν, που διαθέτει πυρηνικά όπλα και τεχνογνωσία. Μια εξέλιξη θα είναι τραγική για τον Ελληνισμό, εάν λάβει κάποιος την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Θράκη. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανακάλυψε μειονοτικούς στην Κω και στη Ρόδο. Ο δε Ταγίπ Ερντογάν, τις προάλλες, αναφέρθηκε στην υποχρέωσή του να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου και των λοιπών μουσουλμάνων. Με άλλα λόγια, των κάθε λογής μουσουλμάνων, που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Και ο νοών νοείτω. Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα και η Κύπρος σε μια τέτοια εξέλιξη;

Δεύτερο σενάριο: Η διενέργεια κτυπήματος με πυραύλους διατρητικούς θώρακος είτε με συμβατική κεφαλή, όπως το κτύπημα των ΗΠΑ στην Υεμένη, είτε με τακτικά πυρηνικά στις υπόγειες του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Μια τέτοια επιλογή, όμως, θα πρέπει να έχει την έγκριση των ΗΠΑ. Κάτι επί του παρόντος είναι δύσκολο, λόγω, εκτός των άλλων, των διεθνών αντιδράσεων και των προβλημάτων που θα προκληθούν με την μόλυνση του περιβάλλοντος μέσω ενός ραδιενεργού νέφους, ακόμη και αυτήν την απειλή πυρηνικού πολέμου, εάν υπάρξει σε βάρος του Ισραήλ ανταποδοτικό κτύπημα από άλλες πυρηνικές δυνάμεις. Βεβαίως, αυτή η τελευταία επιλογή, δηλαδή της πυρηνικής ανταπόδοσης, σηκώνει σκέψη, υπό την εξής έννοια: Θα καταστραφεί ο κόσμος για το Ιράν;

Από την άλλη, όμως, είναι ως να γίνεται πλέον ανεκτή η αυτοδικία του Ισραήλ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Αληθές είναι ότι θα περιπλέκονται τα πράγματα. Γιατί; Διότι, εάν δεν είναι τέτοια τα κτυπήματα ώστε να συνθηκολογήσει το Ιράν, πιθανόν να είναι ότι θα ανταποδώσει και την περιοχή, αν όχι το παγκόσμιο σύστημα, είτε θα μπει σε ολοκληρωτικό πόλεμο, έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, είτε οι υπόλοιποι θα αφήσουν τους κυρίως εμπλεκομένους ( Ιράν και Ισραήλ), κατά διακριτικό τρόπο, εν μέσω διαμαρτυριών, να επιλύσουν τις διαφορές τους. Θα τους αφήσουν, δηλαδή, να κατατριβούν.

Οι ΗΠΑ πώς να μείνουν αμέτοχες, όταν το Ισραήλ είναι ο κεντρικός, δικός τους πυλώνας ασφαλείας στο περιφερειακό σύστημα; Αν πέσει το Ισραήλ, προκαλείται κενό και χάος. Μαύρη τρύπα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΗΠΑ θα έχουν να διαδραματίσουν ρόλο, ακόμη και αν το Ισραήλ ενεργήσει χωρίς τη δική τους έγκριση. Μια εξέλιξη, που θεωρείται απομακρυσμένη.

Τρομοκρατία και αντιδράσεις

Πέραν τούτων, εγείρονται συναφή επί του θέματος ερωτήματα: Ακόμη και αν οι μουσουλμανικές κυβερνήσεις είναι συγκρατημένες έναντι του Ισραήλ, θα αντέξουν την πίεση εάν υπάρξουν εσωτερικές αντιδράσεις από τον κόσμο; Ή τελικώς θα δημιουργηθούν συμμαχίες σε βάρος του Ισραήλ με ηγέτες, για παράδειγμα, χώρα την Τουρκία; Μπορούν οι ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν τέτοιες αντιδράσεις; Ή μήπως θα βρεθεί και η ίδια η αμερικανική Κυβέρνηση κάτω από το βάρος εσωτερικών αντιδράσεων; Υπάρχουν και τα χειρότερα. Η έξαρση της τρομοκρατίας και δη στον Δυτικό Κόσμο.

Οικονομικές

Γίνεται, δε, αντιληπτό ότι οι οικονομικές θα είναι δραματικές. Βεβαίως, κάθε επίθεση του Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία, πόσο μάλλον σε βάρος πυρηνικών εγκαταστάσεων ή επί πετρελαϊκών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ιρανοί απειλούν να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ για να προκαλέσουν έμφραγμα στη διακίνηση των τάνκερ με τη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για δύσκολη επιλογή, λόγω της παρουσίας στην περιοχή του 5ου Αμερικανικού Στόλου, καθώς και ένεκα του γεγονότος ότι θα πληγούν και τα ίδια τα συμφέροντα του Ιράν. Πώς όμως θα ελεγχθούν οι αγορές, που θα πάθουν πανικό;

Κυβερνοπόλεμος

Τρίτο σενάριο: Να αποφασιστεί η λεγόμενη έξυπνη επιλογή είτε από το Ισραήλ κατά μόνον είτε με τις ΗΠΑ. Και ποια είναι αυτή η επιλογή; Να πληγεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέσω του κυβερνοχώρου (cyberspace). Το έχουν ήδη ξανακάνει και οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, σφυρίζοντας αδιάφορα με τη χρήση ενός «malware», που φέρει την ονομασία Staxnet και έχει χαρακτηριστεί ως πύραυλος του κυβερνοχώρου. Εκτός των άλλων, είναι ικανός να πλήττει τη λειτουργία φυγοκεντρητών που γράφει για τον διαχωρισμό του ουρανίου και τον εμπλουτισμό του U-235. Το κτύπημα προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Θα είναι αθέατο.
  • Δεν θα αφήσει αποδείξεις.
  • Δεν προκαλεί ως επί το πλείστον απώλεια σε ανθρώπινες ζωές.
  • Δεν προκαλεί αντιδράσεις.
  • Χαμηλό κόστος στο επιθεωρημένο και μεγάλο στο θύμα.

Η επιλογή του εκσυγχρονισμένου Staxnet ή ενός άλλου πυραύλου του κυβερνοχώρου, στο πλαίσιο του cyberwar (κυβερνοπολέμου), θα ήταν μια επιλογή για την καθυστέρηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Χωρίς, όμως, δεν επιλύεται ριζικά το πρόβλημα, το οποίο μπορεί να διευθετηθεί μόνο με έλεγχο από τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς κατόπιν συμφωνίας, για ν' αποτραπεί η δημιουργία πυρηνικής βόμβας.

Αν και, βέβαια, και αυτή η συμφωνία του 2015 δεν τηρήθηκε. Μπορεί να ισχύει μια νέα και πώς χωρίς να ηττηθεί το Ιράν; Επί του παρόντος πώς θα ήταν δυνατό να προκύψει συμφωνία; Οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών έχουν μεταφερθεί από τη Γάζα στον Λίβανο, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης με βάθος 50 χιλιομέτρων, στον ποταμό Λιτάνι, εντός περίπου των ορίων της UNIFIL, που διαθέτει περί τους 10 χιλιάδες άνδρες, αλλά ως εκ της φύσεώς της δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τη δράση της Χεζμπολάχ. Το ίδιο ισχύει και για τον στρατό του Λιβάνου.

Η προέλαση δεν είναι εύκολη, διότι η Χεζμπολάχ συνιστά συγκροτημένο και αξιόπιστο στρατό. Το ερώτημα είναι μέχρι ποιου σημείου μπορεί να αντιληφθεί. Διότι το Ισραήλ εργάζεται μεθοδικά και, εκτός από τα στρατηγικά κτήρια και τις ηγέτες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, είναι πρόδηλο ότι πλήττει ακόμη και το τραπεζικό τους σύστημα. Αντιστρέφει το δόγμα των τρομοκρατών ότι θα εξαφανίσει το Ισραήλ από τον χάρτη και κυνηγά τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ ακόμη και κάτω από τις πέτρες. Κάτω από τα χαλάσματα. Ολοκληρωτικός πόλεμος.

Δεν βομβαρδίζει μόνο στα σύνορα και στο πεδίο της μάχης, αλλά στρατηγικούς στόχους μέσα στη Βηρυτό και άλλο, ενώ, ταυτοχρόνως, προσέχει τα πλευρά και τη Συρία, όπου επίσης πλήττονται στόχοι από την αεροπορία. Σε αυτές τις δε τις επιχειρήσεις δρουν και αμερικανικά μαχητικά, αλλά και βρετανικά που αποκλείονται από τις Βάσεις του Ακρωτηρίου και τον τουρκικό ενιαίο χώρο. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει δρόμο. Πώς και ποτέ θα τελειώσει είναι το ζητούμενο…

 

 

 

 

Tags
Back to top button