Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σελεσάο! Η Βραζιλία χτίζει δικά της πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια!

Το 1978, κατά την διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος, η Βραζιλία ξεκίνησε ένα μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών για την παραγωγή τέτοιων όπλων. Το πρόγραμμα αυτό, όπως και άλλα παρόμοια, στόχευαν σε πυρηνικούς αντιδραστήρες οι οποία θα χρησιμοποιούνταν σε υποβρύχια σκάφη. Τα μυστικά προγράμματα συνεχίστηκαν μέχρι και την δεκαετία του '80. Το 1982 όμως, η δεκαετής οικονομική κρίση που χτύπησε την χώρα καθυστέρησε σημαντικά τα σχέδια. Το στρατιωτικό καθεστώς τελείωσε το 1985 και τα πυρηνικά προγράμματα σταμάτησαν το 1990.

Στην αρχή της δεκαετίας του '2000, τα βραζιλιάνικα πυρηνικά προγράμματα αναγεννήθηκαν. Ενδιαφέρων αποτελεί το γεγονός πως υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στην Βραζιλία και στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, σχετικά με την επιθεώρηση του πυρηνικού αντιδραστήρα Angra.

To απόλυτο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που "τρέμει" η Κίνα

Το 2008 η χώρα για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε το υψηλό της ενδιαφέρον για εξέλιξη της πυρηνικής της τεχνολογίας και την δημιουργία πυρηνικών υποβρυχίων. Το ίδιο έτος ο βραζιλιάνος πρόεδρος υπέγραψε με τους Γάλλους μία συμφωνία σχετική με ζητήματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου της κατασκευής πυρηνικού υποβρυχίου. Το 2008 η χώρα παρήγγειλε 4 γαλλικά υποβρύχια κλάσης Scorpene με συμβατική σύστημα προώθησης. Η Βραζιλία όμως ζήτησε τα υποβρύχια να έχουν αρκετό χώρο για έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, αν και η Γαλλία δεν συμμετείχε στην παραγωγή του. Η κατασκευή των γαλλικών υποβρυχίων ξεκίνησε το 2010 ενώ η κατασκευή των βραζιλιάνικων πυρηνικών, το 2018. Το υποβρύχιο φέρει το όνομα Alvaro Alberto και το πρώτο του είδους του σκοπεύεται να κατασκευαστεί το 2027. Το σκάφος αναμένεται να γίνει πλήρως λειτουργικό το 2032. 

Σοκαριστική εκπαίδευση της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών της Ταιβάν

Το Alvaro Alberto υποβρύχιο είναι αρκετά μεγαλύτερο και έχει ειδικά σχεδιασμένο χώρο για τον πυρηνικό αντιδραστήρα. Έχει ύψος 9,8 μέτρων, μήκος 100 μέτρων και εκτόπισμα 6 χιλιάδων τόνων. Τα γαλλικά κλάσης Scorpene έχουν μήκος 75 μέτρων, 7,5 μέτρα ύψος και εκτόπισμα 2 χιλιάδων τόνων. 

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο υποβρύχιο εκτός Ηνωμένων Πολιτειών

Το πυρηνικό σύστημα πρόωσης των υποβρυχίων έχει αρκετά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τα diesel Scorpene. Μπορεί να μείνει βυθισμένο για μήνες χωρίς να περιορίζεται το stealth προφίλ του ή να απαιτείται ανεφοδιασμός. Επίσης, δεν χρειάζεται να αναδύεται τακτικά και μπορεί να πλέει γρηγορότερα. Η αυτονομία των γαλλικών ανέρχεται στις 50 μέρες ενώ τα βραζιλιάνικα πυρηνικά θα έχουν αυτονομία εξαρτώμενη από τα εφόδια (φαγητό κλπ). 

Το Alvaro Alberto θα είναι εξοπλισμένο με τορπίλες και θα έχει κάθετο σύστημα εκτόξευσης για αρκετούς πυραύλους. 

Το σκάφος θα επιχειρείται από πλήρωμα 100 ατόμων. 

Υπολογίζεται πως το βραζιλιάνικο πυρηνικό υποβρύχιο θα κοστίζει 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. 

Τώρα, η Βραζιλία θεωρείται πως δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Αν και τα στοιχεία είναι ασαφή, είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητο πως οπλικά προγράμματα πυρηνικών βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην χώρα. 

 

Tags
Back to top button