Ο σεισμός του 1986 στην Καλαμάτα προκάλεσε 22 νεκρούς, πάνω από 300 τραυματίες και καταστροφές στο 70% των κτηρίων.
Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986 αποτελεί αναμφισβήτητα «σταθμό» για τη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Καλαμάτας. 34 χρόνια πριν, το χτύπημα του εγκέλαδου ήταν φονικό, με 22 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από τα 6.2 Ρίχτερ, ενώ πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ζημιές ήταν επίσης πολλές, σε σπίτια και δημόσια κτήρια, καθώς και στα περισσότερα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 70% των κτηρίων της Καλαμάτας κρίθηκε ακατάλληλο. Ο δε σεισμός της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου και τα 5,6 Ρίχτερ αποτελείωσαν ό,τι είχε αφήσει ο μεγάλος πρώτος σεισμός.
Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε, ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης – Καλαμάτας επί 24 ώρες.
Με το που σταμάτησε ο σεισμός, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης βγήκαν έντρομοι στους δρόμους. Επί ώρες επικρατούσε πανδαιμόνιο. Δρόμοι και πλατείες είχαν πλημμυρίσει από κόσμο, ενώ οι δρόμοι της πόλης ήταν μποτιλιαρισμένοι από εκατοντάδες αυτοκίνητα που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν προς τις γύρω περιοχές.
Λίγο πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου αρκετοί ήταν εκείνοι που βρίσκονταν στο λιμάνι για τα εγκαίνια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καλαμάτας – Κρήτης. Το πλοίο που βρισκόταν στο λιμάνι για τα εγκαίνια της ακτοπλοϊκής γραμμής μετατράπηκε σε χώρο φιλοξενίας των σεισμοπαθών μέχρι να φτάσουν κοντέινερ και σκηνές.
Τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό η Καλαμάτα βυθίζεται στο σκοτάδι από τη διακοπή ρεύματος, ενώ κομμένο είναι και το νερό. Όσοι είχαν θέα στο βουνό Καλάθι αφηγούνταν -με μεγάλη δόση υπερβολής, είναι η αλήθεια- ότι το είδαν να ανασηκώνεται. Τέτοιο ήταν το τράνταγμα από το σεισμό.
Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν στιγμιότυπα από εκείνες τις δύσκολες ώρες, αλλά και ημέρες που ακολούθησαν…