σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδίδεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου.
H σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σε απόσταση 137 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Χαλκιδικής.
Ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας, υποστήριξε πως προέρχεται από τη λεγόμενη Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί και συνέχεια του ιδιαίτερα σεισμογενούς ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.
Μάλιστα, το εν λόγω ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρότατους σεισμούς, μεταξύ των οποίων και ο καταστροφικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ του 1905, ο οποίος έγινε στη μύτη της χερσονήσου του Άθω.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αναμένονται μετασεισμοί με τους ειδικούς να παρακολουθούν το φαινόμενο.
Η σεισμική δόνηση, όπως είπε, έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, με την Αττική να συγκαταλέγεται στις περιοχές που ταρακουνήθηκαν.
Καθησυχαστικός ο Ευ.Λέκκας
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Χαλκιδικής.
Ο κ. Λέκκας, ανέφερε πως ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας.
Πρόσθεσε πως είναι πιθανό ο σεισμός να δώσει τις επόμενες ώρες κι άλλους μετασεισμούς, ενώ τόνισε πως έγινε ιδιαίτερα αισθητικός λόγω της ενέργειας που απελευθερώθηκε.