Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός Λέσβος: Ο Εγκέλαδος «πλήγωσε» και τα εκκλησιαστικά μνημεία

Στα νεότερα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και του 19ου αιώνα εντοπίζονται τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιούργησε ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Δευτέρας και οι μετασεισμικές δονήσεις.

Κατά τη χθεσινή αυτοψία από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου στα κηρυγμένα μνημεία της Λέσβου, διαπιστώθηκαν προβλήματα στους ναούς Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα, Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι και Αγίας Τριάδας στην Πλαγιά.

Πρόκειται για ναούς με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα για τρίκλιτες βασιλικές λεσβιακού τύπου. Κύριο χαρακτηριστικό του τύπου αυτού είναι ο εξωνάρθηκας, ο οποίος με περιστύλιο υποστηρίζει το γυναικωνίτη, ενώ στο εσωτερικού των ναών οι οροφές των τριών κλιτών δεν είναι επίπεδες αλλά θολωτές.

Μικρότερα προβλήματα, που όμως χρήζουν παραπέρα μελέτης, αντιμετωπίζουν ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου και ο ναός των Αγίων Πατέρων στο Χάλικα, και οι δυο στην πόλη της Μυτιλήνης.

Τα αρχαία μνημεία πάντως μέχρι και αυτά των μεσαιωνικών και βυζαντινών χρόνων, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα.

Μόνη εξαίρεση αυτή του αρχαιολογικού χώρου του Μεσαιωνικού Κάστρου της Μυτιλήνης, του οποίου η λειτουργία ανεστάλη προσωρινά για προληπτικούς λόγους ασφαλείας των επισκεπτών και των εργαζόμενων σε αυτό.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags
Back to top button