Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε «τουρκική επιτροπεία» θέλει να μετατρέψει η Άγκυρα την Κύπρο

Σε χώρα υπό την «τουρκική επιτροπεία» προσπαθεί να μετατρέψει η Αγκυρα την Κύπρο. Την ίδια στιγμή που τορπιλίζει τον διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, παρά τις διακηρύξεις της περί «καλών προθέσεων», η Τουρκία δημιουργεί σταδιακά «πολεμικό κλίμα» στην Κύπρο, με στόχο να βάλει φρένο στις έρευνες που ξεκίνησε η Λευκωσία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Την ίδια στιγμή, και ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπαρθ Αϊντα, διατείνεται ότι θέλει να επαναθερμάνει τον δικοινοτικό διάλογο, προκειμένου να συμφωνηθεί λύση πιθανώς και εντός του καλοκαιριού, με τους χειρισμούς του που γεννούν αρκετά ερωτηματικά, το μόνο που κατάφερε εσχάτως ήταν να προκαλέσει την αγανάκτηση ακόμη και του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος έως τώρα ουδόλως είχε στραφεί εναντίον του κ. Αϊντα. Αντίθετα, ήταν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τον είχε κατονομάσει ως «μεσάζοντα» για λογαριασμό τουρκικών συμφερόντων.

«Οσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στον κ. Αϊντα. Για να προσθέσει ότι «προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, χωρίς να ακούσει ή να μεταφέρει πρώτα και πάνω από όλα θέσεις, τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μια πλευρά», εννοώντας την τουρκική πλευρά. Σε ιδιαιτέρως έντονο ύφος, μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι ο κ. Αϊντα «προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες Navtex (σ.σ. ναυτικές οδηγίες για στρατιωτικές ασκήσεις σε θαλάσσιες περιοχές στην Κύπρο) και την παρουσία του «Μπαρμπαρός» (σ.σ. τουρκικό ερευνητικό σκάφος)».

Ως γνωστόν, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ βρέθηκε προ ημερών στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτιέρες, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Λίγο μετά, σε δηλώσεις του, αντί, όπως συνηθίζεται (σαν εκπρόσωπος του Οργανισμού που είναι θεματοφύλακας της διεθνούς νομιμότητας), να πάρει σαφή θέση για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, αρκέστηκε απλώς να εκφράσει τις ανησυχίες του γι’ αυτές! Χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για την κλιμάκωση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και αν βλέπει επανάληψη των γεγονότων του 2014, οπότε η Αγκυρα είχε κορυφώσει τις στρατιωτικές προκλήσεις της στην Κύπρο, είπε, γενικώς και αορίστως, πως ανησυχεί και τον ίδιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας κάθε τι που σχετίζεται με πιθανή γενικευμένη κρίση στα μέσα του καλοκαιριού.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό τεχνητής κρίσης που στήνει η Τουρκία, ήλθε η δήλωση της πρέσβεως των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η ίδια, επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να ανευρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων που θα βοηθήσουν πρωτίστως την Κύπρο και τον κυπριακό λαό στο σύνολό του. Στο μεταξύ, ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας στους επικριτές του για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, απάντησε για μια ακόμα φορά σε υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για «νενέκους» και «βολεψάκηδες» που θεωρούν τον τουρκικό σωβινισμό «δίκαιη υπόθεση» και «βλέπουν στον ελληνικό πατριωτισμό εχθρούς».

Πάντως, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες είναι πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο που δείχνουν ότι η Τουρκία και ενδεχομένως κύκλοι και πρόσωπα που εμπλέκονται στο Κυπριακό θέλουν να σαμποτάρουν την επίλυση. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η «διεθνής κοινότητα» σχεδιάζει να προτείνει στις δύο πλευρές στην Κύπρο την υιοθέτηση μιας ενδιάμεσης φόρμουλας για το Κυπριακό, η οποία θα μοιάζει περισσότερο με μια χαλαρή Ομοσπονδία. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, πρόκειται για Συνομοσπονδία, ενταφιάζοντας έτσι τα σχέδια για επίλυση με δημιουργία ομόσπονδου, ανεξάρτητου κράτους. Σε αντάλλαγμα γι’ αυτό, κατά τα δημοσιεύματα, θα μειώσει τον αριθμό των κατοχικών στρατευμάτων της. Ως γνωστόν, η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων μέσα από αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

ΠΗΓΗ:

Tags
Back to top button