Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε μαζική παραγωγή ο τουρκικός πύραυλος Κρουζ ÇAKIR που θα εξοπλίσει σμήνη από UCAV AKINCI και την ΜΙΤ απειλώντας το Αιγαίο

Ο νέος πύραυλος τύπου Κρουζ ÇAKIR της ROKETSAN, που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες, έχει εισέλθει σε σειριακή παραγωγή, σύμφωνα με την ισπανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Defensa.

Η παραγωγή έχει ξεκινήσει, ενώ υπάρχει τουλάχιστον μία συμφωνία για εξαγωγή το 2023.

Ο πύραυλος ÇAKIR δοκιμάστηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2023 από ένα UCAV  επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος AKINCI.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο πύραυλος δοκιμάστηκε με επιτυχία  κατά ναυτικού στόχου στη θάλασσα χρησιμοποιώντας τον ανιχνευτή IIR.

Με τον καιρό, ο πύραυλος ÇAKIR θα ενσωματωθεί σε μαχητικά αεροσκάφη, ναυτικές πλατφόρμες και στο παράκτιο αμυντικό σύμπλεγμα BARBAROS της ROKETSAN.

Ο ÇAKIR, με εμβέλεια 150 km, προσφέρει διάφορες επιλογές καθοδήγησης και κεφαλής για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών.

Οι επιλογές αναζήτησης περιλαμβάνουν IIR, RF, Hybrid (RF+IIR) και αισθητήρα σμήνους.

Τρεις επιλογές για την κεφαλή 70 κιλών είναι διαθέσιμες: HE-FRAG, διεισδυτική γόμωση και θερμοβαρική.

Σε τουρκική υπηρεσία, το ÇAKIR αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από την Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και την Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ).

Ο πρώτος πελάτης εξαγωγής μπορεί να είχε παραγγείλει τον πύραυλο για τα AKINCI επειδή το UCAV είναι η πρώτη πλατφόρμα που εκτόξευσε τον πύραυλο.

Θα ακολουθήσει μια έκδοση πυραύλου επιφανείας-επιφανείας, καθώς θα γίνουν αλλαγές σχεδιασμού όπως ενισχυτικά και πτυσσόμενα πτερύγια.

Διασύνδεση των τουρκικών πυραύλων Cruise με συστήματα παράκτιων ραντάρ στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι στοχοποιούν ευθέως τα νησιά μας και τις μονάδες επιφανείας του πολεμικού ναυτικού μας σε αυτές. είχαμε αναφέρει πρόσφατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Roketsan σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη εκτόξευση του Πυραύλου ÇAKIR φέτος με στόχο να διασυνδεθούν με το παράκτιο σύστημα ραντάρ.

Οι πύραυλοι IIR ATMACA και ÇAKIR ( με κεφαλή αναζήτησης υπέρυθρης ακτινοβολίας) θα χρησιμοποιηθούν ως παράκτιο αμυντικό σύστημα σε Αιγαίο- Εύξεινο Πόντο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τι επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο

, αναφέρουν ότι η Τουρκία  εγκαθιστά ραντάρ παράκτιας επιτήρησης και έγκαιρου εντοπισμού κατά μήκος της ακτογραμμής της στα Μικρασιατικά παράλια.

Τα ραντάρ αυτά θα είναι όλα συνδεδεμένα και δικτυωμένα με επίγεια κινητά αντιπυραυλικά συστήματα ATMACA, κατά μονάδων επιφανείας, με φόντο την παρουσία φυσικά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στα νησιά μας.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή άρνησης πρόσβασης θαλάσσιας περιοχής έκτασης  280 χλμ. από τις  μικρασιατικές ακτές προς τα νησιά του Α.Αιγαίου, σε μια προσπάθεια των Τούρκων να στοχοποιήσουν την χώρα μας.

Τούρκοι ειδικοί αναφέρουν βέβαια ότι αυτό το τεράστιο σε έκταση παράκτιο σύστημα ραντάρ, αφορά παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο ανθρώπων, τις  παραβιάσεις των συνόρων και την διακίνηση ναρκωτικών, αλλά η ουσία φυσικά είναι αλλού.

Αυτό το “αλλού” όμως, αφορά την διασύνδεση του με κινητά αντιπυραυλικά συστήματα ATMACA, κατά μονάδων επιφανείας, που μεταφράζεται κατά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που θα δρα στα νησιά μας.

Μία λύση θα ήταν πύραυλοι EXOCET MM40 BLOCK 3 με εμβέλεια 200 χλμ στα  νησιά μας

Υπενθυμίζουμε ότι πρόταση με τεράστιες γεωπολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις για τα νησιά μας και το Αιγαίο, είχε κάνει η γαλλική εταιρεία MBDA, η οποία πρότεινε στην χώρα μας το τρομερό σύστημα πυραύλων παράκτιας άμυνας Exocet, κατά την διάρκεια της αμυντικής εκθέσεως DEFEA 2021.

Στην έκθεση αυτή είχε προταθεί στον ελληνικό στρατό από τους Γάλλους, η πώληση αριθμού παράκτιων πυραυλικών συστημάτων που θα είναι τοποθετημένοι επί φορτηγού οχήματος 8x8, εφοδιασμένο με Τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων Exocet.

Το γαλλικό κινητό σύστημα παράκτιας άμυνας Exocet παρέχει ταχέως μετακινούμενους πυραύλους, τοποθετημένους σε ειδικό όχημα, με δυνατότητες άρνησης πρόσβασης θαλάσσιας περιοχής, εξουδετέρωσης παράκτιων απειλών και μονάδων επιφανείας σε στρατηγικές για την Ελλάδα περιοχές, όπως τα νησιά μας.
Το σύστημα βασίζεται στην τελευταία έκδοση του πυραύλου EXOCET MM40 BLOCK 3, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο.

Η Άγκυρα σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιχειρούσε καμία αποβατική ενέργεια σε οποιαδήποτε ελληνικό μεγάλο νησί μας, διότι χωρίς την επίτευξη ναυτικού αποκλεισμού δεν θα μπορούσε να επιτύχει την δημιουργία προγεφυρώματος, αφού η εξάλειψη του θα ήταν θέμα χρόνου για τις δυνάμεις μας.

Έτσι το μόνο που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν οι Τούρκοι ( σε ένα τέτοιο σενάριο), θα ήταν μια αιφνιδιαστική επίθεση κατά των δεκάδων μικρονήσων μας, που δεν θα καλύπτονταν από πυραυλικά συστήματα, πυροβόλα και όλμους από παρακείμενα νησιά μας.

Tags
Back to top button