Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σε κίνδυνο η Ορθοδοξία στο Κόσοβο - Μουσουλμάνοι βεβήλωσαν εκκλησία στο Πετς: “Δεν θέλουμε εκκλησίες, θέλουμε τζαμιά” (Εικόνες)

Μετά την απαγόρευση εισόδου στον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο την περασμένη Δευτέρα, ένα νέο περιστατικό βεβήλωσης ιερού ναού κοντά στο Πετς επιβεβαιώνει το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί έναντι του σερβικού Ορθόδοξου πληθυσμού από τους αλβανόφωνους μουσουλμάνους.

Το Κόσοβο απαγόρευσε στον Πατριάρχη Σερβίας την είσοδο στη χώρα: "Έκλεισαν την πόρτα στο σπίτι μας..."

Η εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την επίθεση στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Νάκλο κοντά στο Πετς. 

Σύμφωνα με τον ιερέα της ενορίας, άγνωστοι εισέβαλαν στο ναό και έγραψαν στους τοίχους συνθήματα, μεταξύ των οποίων Allahu Akbar  και στα Αλβανικά  “Βγάλτε αυτήν την εκκλησία από εδώ, μόνο μουσουλμάνοι είναι εδώ! Δεν θέλουμε εκκλησίες, θέλουμε τζαμιά… Το Ισλάμ είναι η μόνη αληθινή θρησκεία!”. 

Το γεγονός λίγα μόλις 24ωρα μετά την απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να απαγορεύσουν την είσοδο του Πατριάρχη και των επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο, για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία και την έναρξη της τακτικής συνόδου της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων στη Μονή του Πετς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Η εκκλησία στο χωριό Νάκλο είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και κάηκε στις ταραχές του Μαρτίου του 2004.

Όπως αναφέρουν οι αριθμοί της Τοπικής Επισκοπής, πριν από το 2004, στο χωριό αυτό ζούσαν τριακόσιοι ορθόδοξοι Σέρβοι, με πρωτοβουλία των οποίων ξεκίνησε η αναστήλωση αυτής της εκκλησίας.

Η ανακαίνιση της ξεκίνησε το 2020, όταν καθαρίστηκε η πύλη και το νεκροταφείο. Αργότερα ολοκληρώθηκε η περίφραξη και η στέγη της εκκλησίας. Πριν από το 2004, στο χωριό αυτό ζούσαν τριακόσιοι ορθόδοξοι Σέρβοι, με πρωτοβουλία των οποίων ξεκίνησε η αναστήλωση αυτής της εκκλησίας.

"Οι επιθέσεις σε Σερβικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια συνεχίζονται και έχουν γίνει ιδιαίτερα συχνές τους τελευταίους μήνες. Ως επί το πλείστον, αυτές οι επιθέσεις σε εκκλησίες και ιδιωτική περιουσία έχουν εθνικό και θρησκευτικό υπόβαθρο επειδή στρέφονται ειδικά κατά της σερβικής κοινότητας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" αναφέρει η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.

Κοινή ανακοίνωση και καταδίκη πέντε πρεσβειών και ΕΕ

Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να μην επιτρέψει την είσοδο στον Πατριάρχη Σερβίας  Πορφύριο, έρχεται σε αντίθεση με τα όσα προβλέπει το «σχέδιο Αχτισάαρι», όπως αναφέρουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να μην επιτρέψει στον Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο και τους Επισκόπους να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το Radio Goraždevac.

Στην κοινή ανακοίνωση των παραπάνω πρεσβειών μαζί με την ΕΕ αναφέρεται ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου είναι αντίθετη με «σχέδιο Αχτισάαρι», το οποίο, όπως είπαν, «καθορίζει ξεκάθαρα τα δικαιώματα, τα προνόμια και τις ασυλίες για τους κληρικούς της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας και δεν είναι σύμφωνη με τις υποχρεώσεις του Κοσσυφοπεδίου στο διάλογο με την ΕΕ».

Επισημαίνουν ότι αναμένουν από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αναμένουμε από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσει τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στο νομικό της πλαίσιο όσο και στις ενέργειές της, να δρα προς το συμφέρον όλων των πολιτών του και να υποστηρίξει τις βασικές αξίες και την ευθύνη του απέναντι στην περιφερειακή σταθερότητα», τονίζεται.

Καλούν και τις δύο πλευρές να απόσχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση και να οδηγήσει σε επεισόδια.

Tags
Back to top button