Ο γερμανικός οίκος «βγήκε» για μια ακόμη φορά μπροστά προχωρώντας σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου εντός της επενδυτικής βαθμίδας - Μόλις τον Ιούλιο η Scope είχε αναβαθμίσει το Οutlook της χώρας μας
Ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο επεφύλασσε στη χώρα μας η Scope Ratings, προχωρώντας σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε BBB με σταθερές προοπτικές, σύμφωνα με το
Αν και ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης είχε ήδη στείλει θετικό σήμα στην Αθήνα με την έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη αναφορικά με τις προοπτικές των κρατικών αξιολογήσεων για τη νέα χρονιά (Sovereign Outlook 2025), στην οποία επικροτούσε την πορεία της ελληνικής οικονομίας με άξονα την πτώση του δημοσίου χρέους, τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονεσμάτων τα επόμενα χρόνια, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα.
Με την ετυμηγορία της Scope «βγήκε» για μια ακόμη φορά μπροστά, μεταξύ των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης. Το καλοκαίρι του 2023 ήταν ο πρώτος από τους «μεγάλους» που έδωσε στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και απόψε ήταν ο πρώτος οίκος που μας αναβάθμισε εντός της επενδυτικής βαθμίδας!
Με τον τρόπο αυτό «έκλεισε» με τον καλύτερο τρόπο μια λίαν εποικοδομητική χρονιά για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που ήδη τιμολογούνται από τις αγορές πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη ή και καλύτερη διαβάθμιση.
Η έκθεση
Στην έκθεση της η Scope Ratings αναφέρει εισηγητικά ότι η μείωση του δημόσιου χρέους, η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και η ισχυρότερη τάση ανάπτυξης οδηγούν στην αναβάθμιση. Ωστόσο όπως σημειώνει, το ακόμη αυξημένο δημόσιο χρέος και οι διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες παραμένουν πιστωτικοί περιορισμοί.
Αιτιολόγηση της αξιολόγησης
Η αναβάθμιση σε BBB αντανακλά την προσδοκία της Scope για συνεχή μείωση του λόγου του χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας κατά τα επόμενα χρόνια. Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους, παράλληλα με τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και τη συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ιιδαίτερη αναφορά κάνει ο οίκος αξιολόγηξσης στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματοςενισχύεται από την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τις ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών και τη σταδιακή απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Επιπλέον προσθέτει, η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και η πιο σταθερή στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενισχύουν τη μακροοικονομική βιωσιμότητα και την τάση ανάπτυξης.