
Το πεδίο της μάχης δεν κυριαρχείται πλέον από ανθρώπους, αλλά από drones.
Καθορίζουν τη φύση της μάχης και επιτρέπουν ακόμη και σε μικρές δυνάμεις να κρατούν θέσεις, καταστρέφοντας εχθρικό προσωπικό και εξοπλισμό.
Το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από το ποια πλευρά υπερτερεί της άλλης στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων και άλλων ρομποτικών στρατιωτικών συστημάτων.
Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο ένας τομέας στον οποίο η Ρωσία έχει πλεονέκτημα – στα drones οπτικών ινών (και ακόμη και τότε, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τα έχουν ήδη αποκτήσει). Σε άλλους τομείς, υπάρχει σχετική ισοτιμία στα drones που ευθύνονται για το 75% με 80% των απωλειών.
Τα ρωσικά drones οπτικών ινών διαφέρουν σημαντικά από τα συμβατικά μη επανδρωμένα εναέρια σκάφη (UAV) προβολής πρώτου προσώπου (First Person View - FPV).
Το μεγάλο πλεονέκτημα του drone είναι ότι κατευθύνεται με οπτική ίνα, γεγονός που το καθιστά άτρωτο σε ηλεκτρονικές παρεμβολές και όπλα αντί-drone που παρεμβάλουν τις συχνότητες καθοδήγησης.
Ελέγχονται με εξαιρετικά μακρύ καλώδιο που ξετυλίγεται σε πολλά χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Δεδομένου ότι αυτά τα drones δεν βασίζονται σε ραδιοεπικοινωνίες, ακόμη και ο καλύτερος εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου είναι ανίσχυρος εναντίον τους.
«Η χρήση drones FPV οπτικών ινών δημιουργεί σίγουρα νέες προκλήσεις στο πεδίο της μάχης», λέει ένας συνοριοφύλακας στην Ταξιαρχία Pomsta, ο οποίος ακούει στο παρατσούκλι Phoenix, σύμφωνα με το
Σε πλήρη αντίθεση με τα έως τώρα γνωστό drone FPV, τα οποία ελέγχονται με ειδική συσκευή ηλεκτρονικών σημάτων, τα καλώδια οπτικών ινών επιτρέπουν στα drones να λειτουργούν χωρίς ραδιοσήμα.
Αυτό τα καθιστά λιγότερο ευάλωτα σε ηλεκτρονικές παρεμβολές, καθώς παραμένουν απευθείας συνδεδεμένα με τους χειριστές τους μέσω καλωδίων οπτικών ινών.
Οι δυνάμεις της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν ελλείψεις όπλων από τη Δύση και η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών στο πλευρό της.
Σε αυτήν την κατάσταση, τα τροποποιημένα drones αντιπροσωπεύουν σίγουρα μια αλλαγή στην τακτική στο πεδίο της μάχης.
Τα νέα drones αποτελούν το βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.
Τα drones οπτικών ινών Πολλοί χρησιμοποιούνται για αναγνώριση, αλλά και ως drones-αυτοκτονίας, καθώς καταστρέφουν συνεχώς ουκρανικές θέσεις, οχήματα και άρματα μάχης των Ουκρανών.
«Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο όπλο. Είναι σαν ένα τούβλο με μια προπέλα να πετάει πάνω σου και πολύ λίγα μπορείς να κάνεις για να το σταματήσεις», δηλώνει Ουκρανός Αξιωματικός .
Αντιμέτωποι με την αλλαγή τακτικής, οι στρατιώτες λένε ότι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν γρήγορα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα.
Άλλος Ουκρανός διοικητής Τάγματος της Εθνικής Φρουράς, ανέφερε λέει ότι η αναποτελεσματικότητα των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου κατά των ρωσικών drones, επιτρέπει σε αυτά να φτάνουν στους στόχους τους με μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σύγκριση με τα drones FPV.
«Τους δίνουν τη δυνατότητα [οι ρωσικές δυνάμεις] να βλέπουν καλύτερα τις θέσεις μας, να χτυπούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και να πετούν μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτό κάνει την κατάσταση λίγο πιο περίπλοκη», ανέφερε ο ίδιος.
Και, αυτές οι επιπλοκές έκαναν τον Κυρίλ Μποντάνοφ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, να περιγράψει τα νέα ρωσικά drones ως «ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς».
Στις 8 Ιανουαρίου, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σημείωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει όλο και περισσότερο drones οπτικών ινών, ως μέρος της τρέχουσας επίθεσής της - και είπε ότι τα drones έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά νέων επιδρομών κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Ουκρανός ιλότος drone στην τόνισε ότι τα μεγάλα καλώδια οπτικών ινών κάνουν τον εντοπισμό των ρωσικών drones ακόμα πιο δύσκολο.
«Είναι απλώς ένα μικρό κουτί όπου τοποθετείται το καλώδιο οπτικών ινών και είναι πολύ εύκολο να το χάσεις γιατί έχει το μέγεθος ενός πακέτου τσιγάρα», λέει.
Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των drones είναι ότι είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν το σήμα τους από τα τυπικά drones FPV και μπορούν να παρακολουθούν στόχους πιο εύκολα.