Τονίζει ότι εάν τη Δευτέρα ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία, το τρίτο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει στις 18 Φλεβάρη την πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια στο 80%, ενώ στις 28 Φλεβάρη το ΕΣΥ θα έχει καταρρεύσει. Ο ίδιος, ωστόσο, συμφωνεί με το άνοιγμα, ωστόσο όχι με τον σχεδιασμό.
Ο κ. υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown, εκτός αν πρόκειται για το περίφημο lockdown «ακορντεόν».
«Άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας, και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.
«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», εκτιμά.
Να ανοίξουμε, αλλά με μέτρα ενεργού προστασίας
Ο ίδιος, υπενθυμίζει, ότι παρόλο που βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα, τεχνολογικά και μη, μέσα για την καταπολέμησή της. Υπενθυμίζει ότι η εστίαση, λόγου χάριν, αντί να επιδοτείται για την αγορά θερμαστρών, θα έπρεπε να επιδοτείται με συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού μειώνουν αισθητά την έκθεση των πολιτών σε μεγάλο ιικό φορτίο.
«Να ανοίξουμε. Αλλά, να ανοίξουμε με μέτρα ενεργού προστασίας. Αυτό σημαίνει λόγου χάριν αύξηση της τηλεργασίας όπου γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος δηλωμένος ως εργαζόμενος με τηλεργασία και να έχει παράλληλα και το χαρτί απ’ την ΕΡΓΑΝΗ, γυρνώντας όλο το Λεκανοπέδιο. Ακόμη, συχνές απολυμάνσεις, εξοπλισμό των καταστημάτων με συσκευές απολύμανσης του αέρα, επιτάχυνση του εμβολιασμού και το πρώτο και κυριότερο είναι περισσότερα και στοχευμένα τεστ αντιγόνου. Αν το μαθηματικό σου μοντέλο, αποδεικνύει ότι στην «τάδε» περιοχή θα έχεις σε 10 μέρες πρόβλημα, αντί να κάνεις lockdown μόλις επιβεβαιωθείς, πρέπει να σπεύσεις και να πραγματοποιήσεις μαζικά τεστ εντοπίζοντας τα κρούσματα, σπάζοντας την αλυσίδα διασποράς», προτείνει ο καθηγητής.
Τώρα κρίνεται το μέλλον του τουρισμού για το 2021
Ο κ. Σαρηγιάννης θέτει στο τραπέζι το ζήτημα του τουρισμού. Θεωρεί ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα κριθεί το μέλλον της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας.
«Μετά τον Απρίλη θα υπάρξει αποκλιμάκωση και αρχές Ιουνίου θα έχουμε πολύ χαμηλά κρούσματα. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε ενδιάμεσα. Στη χώρα μας, τα πακέτα διακοπών κλείνονται ήδη από τον Μάρτιο. Αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την πορεία του τουρισμού, πρέπει να αποδείξουμε τις εβδομάδες που ακολουθούν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Με στοχευμένα μέτρα, σωστό σχεδιασμό και άρα μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ελπίδα για τον τουρισμό», αναφέρει.
Η αύξηση στα σχολεία είναι ανάλογη της αύξησης στην κοινότητα
Ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζει ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο επήλθε μερικές ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων. Ο καθηγητής τονίζει ότι είναι λάθος να υποστηρίζουμε ότι απ’ τα σχολεία δεν υπάρχει διασπορά του ιού.
«Οι μελέτες του εξωτερικού, δείχνουν ότι η επίδραση στη κοινότητα είναι ανάλογη με το βαθμό διασποράς στα σχολεία. Με υψηλό βαθμό διασποράς στην κοινότητα, υπάρχει υψηλή διασπορά στα σχολεία. Στη φάση που είμαστε, θα μπορούσαμε να τα ανοίξουμε, αλλά επειδή μαθηματικά προβλέπεται ότι η διασπορά στην κοινότητα θα αυξηθεί, πρέπει να περιμένουμε και την εκτίναξη στα σχολεία», τονίζει κλείνοντας.