Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε χθες πως θα μειώσει την παραγωγή τον Αύγουστο στα 6,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016.
Ανοδικά κινούνταν χθες νωρίς το βράδυ τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου, αφότου η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει μεγάλη μείωση της παραγωγής της τον Αύγουστο, με στόχο να παροτρύνει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για μείωση της παραγωγής. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε χθες πως θα μειώσει την παραγωγή τον Αύγουστο στα 6,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, δήλωσε χθες μετά τη σύνοδο υπουργών του ΟΠΕΚ ότι τεχνική επιτροπή θα ελέγχει στο εξής κατά πόσον τα κράτη-μέλη του καρτέλ συμμορφώνονται με τους μειωμένους στόχους παραγωγής που έχουν συμφωνηθεί, παρακολουθώντας τις εξαγωγές πετρελαίου. Η επέκταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία έως τον Μάρτιο του 2018, η οποία είχε συμφωνηθεί στα τέλη Μαΐου δεν έχει πείσει τους επενδυτές που ανησυχούν ότι δεν επαρκεί για να εξαλείψει την υπερπροσφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.
Σύμφωνα με έκθεση της JPMorgan, είναι πιθανόν τα μέλη του ΟΠΕΚ να περιορίσουν τη συμμόρφωσή τους με τους στόχους που έχουν τεθεί για κάθε χώρα, καθώς θα πλησιάζουμε προς τα τέλη του 2017. Ηδη ορισμένα μέλη, όπως το Εκουαδόρ, έχουν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να σεβαστούν τον στόχο για μείωση της παραγωγής τους και αν γενικευθεί αυτό, τότε θα μπορούσε να εκδηλωθεί φαινόμενο ντόμινο, προειδοποιεί η JPMorgan. «Είναι πολύ λογικό (ο ΟΠΕΚ) να παρακολουθεί τις εξαγωγές, αντί την παραγωγή», σχολίασε στο Bloomberg o Τόρμπγιορν Κγιους, επικεφαλής αναλυτής αγορών πετρελαίου στην τράπεζα DNB Bank. Η παρακολούθηση του επιπέδου των εξαγωγών πετρελαίου θα καταστήσει τη διαδικασία «περισσότερο αξιόπιστη και διαφανή», πρόσθεσε. Νωρίς το βράδυ τα προθεσμιακά συμβόλαια για παράδοση τον Σεπτέμβριο ενισχύονταν στη Νέα Υόρκη κατά 0,94% στα 46,22 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύονταν κατά 1,02% στα 48,55 δολάρια το βαρέλι. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν κατά 36% υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων 100 ημερών.