Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Σαν σήμερα: Το 1951 το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας καταλαμβάνει το ύψωμα 313

Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου 1951, το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του.
 

Το καλοκαίρι του 1950 η Βόρεια Κορέα που ελεγχόταν από τους κομμουνιστές επιτέθηκε στη φιλοδυτική Νότιο Κορέα. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν στην κορύφωση του, καθώς και οι Σοβιετικοί είχαν κατασκευάσει τη δική τους ατομική βόμβα. Η Αμερική τότε έσπευσε στο πλευρό της Νότιας Κορέας και 15 χώρες του ΟΗΕ τάχθηκαν στο πλευρό της.

Η Ελλάδα συμμετείχε με ένα Τάγμα Πεζικού κι ένα σμήνος αεροπορίας. Ήταν μια από τις πιο αιματηρές εκστρατευτικές αποστολές. Οι ‘Ελληνες στρατιώτες παρότι δεν πολεμούσαν για ένα εθνικό σκοπό, υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τις ζωές τους.

Σε όλες τις μάχες που συμμετείχαν πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και υποχώρησαν μόνο σε μια περίπτωση, όταν κατά λάθος δέχθηκαν επίθεση από τους αμερικανούς συμμάχους: στη μάχη στο ύψωμα Μεγάλο Νόρι. Η φονικότερη μάχη για τους Έλληνες ήταν αυτή στο ύψωμα Σκοτς (ύψωμα 313) που κράτησε επτά ημέρες.

Μετά από τρεις μέρες σφοδρών συγκρούσεων οι Έλληνες στρατιώτες κατέλαβαν στις 5 Οκτωβρίου 1951 το ύψωμα Σκοτς κοντά στον ποταμό Ιμτζίν.  Περίπου 85 Έλληνες τραυματίστηκαν και 28 έχασαν τη ζωή τους. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου έχασαν τη ζωή τους 186 έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες. Το τέλος του πολέμου δεν είχε εδαφικές αλλαγές, αλλά την κατοχύρωση του στάτους κβο, το οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει.

Η Βόρεια Κορέα ήταν από τις  χώρες που αναγνώρισαν το κράτος των Σκοπίων ως Μακεδονία. Η Νότια Κορέα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια.

 

Tags
Back to top button