Στον τομέα της περίθαλψης ηλικιωμένων φαίνεται πως «πονάει» η Γερμανία, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Έρευνας της Νοσηλευτικής, ο αριθμός των κενών θέσεων στον συγκεκριμένο τομέα ανέρχεται στις 17.000.
Αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, όπως και ο αυξανόμενος αριθμός υποψηφίων που δεν διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα. Για να καλύψει το κενό που παρουσιάστηκε ο νέος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε την αύξηση των θέσεων νοσηλευτών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων του δημοσίου κατά 8.000, την αύξηση των μισθών, αλλά και -ως μια «ευνόητη επιλογή»- την πρόσληψη εργατικού προσωπικού από το εξωτερικό.
Παραπέμποντας στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων που ισχύει στην ΕΕ, ο Γενς Σπαν ανακοίνωσε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Rheinische Post ότι το γερμανικό ενδιαφέρον αφορά πρωτίστως νοσηλευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Αναγνώριση πτυχίων
Αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού στη Γερμανία, ο γερμανός υπουργός Υγείας τόνισε μεν ότι αυτά θα πρέπει να είναι ισότιμα με τα γερμανικά. Παράλληλα όμως στηλίτευσε το γεγονός ότι οι διαδικασίες αναγνώρισης είναι χρονοβόρες.
«Γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται για μήνες και χρόνια στη Γερμανία και δεν μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται επειδή αργεί η διαδικασία της αναγνώρισης», υπογράμμισε. Ο Γ. Σπαν σκοπεύει σε συνεργασία με τα κρατίδια, που είναι αρμόδια για την αναγνώριση πτυχίων στη Γερμανία, να πετύχει τη συντόμευση του ελέγχου των πτυχίων.
Πάντως, για νοσηλευτές από την Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να εργαστούν στη Γερμανία είναι το πτυχίο νοσηλευτικής από πανεπιστήμιο, ΤΕΙ ή ΚΑΤΕΕ και το πιστοποιητικό Γερμανικών τουλάχιστον της βαθμίδας Β1. Ο μέσος μικτός μισθός σήμερα σε οίκους ευγηρίας στη Γερμανία ανέρχεται στα 2.436 ευρώ.