ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ, υπογράμμισε την ανάγκη για φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κυρίως με την αναβάθμιση της Frontex, ως βασικό μέσο για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ.
Λίγο πριν από τη συνάντησή τους για το μεταναστευτικό ζήτημα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ στη Βιέννη, ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς και ο αντικαγκελάριος Στράχε τόνισαν ότι η ζώνη Σένγκεν θα μπορέσει να «δουλέψει» μόνο αν είναι καλά προστατευμένα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Ο Σ. Κουρτς αναμένει να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας για τον συμβιβασμό που επέτυχε η γερμανική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό. Ο Αυστριακός Καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει αν η κυβέρνησή του προτίθεται να λάβει μέτρα, με ελέγχους στα σύνορα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και ότι όταν ενημερωθούν με σαφήνεια για τη γερμανική θέση, τότε η κυβέρνησή του θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται. Ειδικότερα στο ερώτημα, αν η Αυστρία εξετάζει ως ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία στην περιοχή του Μπρένερο, κάτι το οποίο θα είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και για τις δύο χώρες, ο Αυστριακός Καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
H ασφάλεια και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Aυστρίας που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Ο Σ. Κουρτς τόνισε ότι η αυστριακή προεδρία θα εργαστεί για να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Τόνισε, επίσης, ότι η αυστριακή προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει κοινή συναίνεση στην ΕΕ για το ζήτημα αυτό.
Ειδικότερα, ο Σ. Κουρτς αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν στους 10.000 οι συνοριοφύλακες της Frontex στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ως το 2020, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν συνεργασίες με την ακτοφυλακή τρίτων χωρών της Αφρικής, όπως για παράδειγμα της Λιβύης, προκειμένου να καταπολεμηθεί το έργο των διακινητών.
Ο Σ. Κουρτς ανέφερε, επίσης, ότι η αυστριακή προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν θα είναι δύσκολο να βρεθεί τελική συμφωνία εντός της αυστριακής προεδρίας.
Παράλληλα, ο Σ. Κουρτς ανέφερε ότι η Αυστρία τάσσεται υπέρ των προγραμμάτων επανεγκατάστασης και όλων των νόμιμων οδών μετανάστευσης από τρίτες χώρες προς την ΕΕ, διότι είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών, ενώ για τη μετεγκατάσταση είπε ότι η Αυστρία ήταν πάντοτε επιφυλακτική διότι δεν υπήρξε ποτέ ομοφωνία.
Σχετικά με τις πλατφόρμες αποβίβασης, ο Σ. Κουρτς υποστήριξε ότι υπάρχουν τρίτες χώρες που είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την ΕΕ σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει ακόμα να γίνουν συζητήσεις με τις χώρες αυτές.
Τέλος, ο Σ. Κουρτς υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του και προσπάθησε να αποκρούσει τις επικρίσεις που δέχεται, λέγοντας ότι η Αυστρία, μαζί με τη Σουηδία έχει δεχθεί, αναλογικά με τον πληθυσμό της, τους περισσότερους αιτούντες άσυλο.