Την επίσημη επίσκεψή του, διάρκειας τριών ημερών, στη Βρετανία, ξεκίνησε σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου, την προσεχή Τρίτη, 15 Μαϊου, θα συναντηθεί με την βασίλισσα Ελισάβετ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, δεσπόζουν γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Με την Βρετανίδα πρωθυπουργό αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και το Ιράκ, το θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, και τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.«Η Βρετανία είναι μια στρατηγικής σημασίας σύμμαχος, την οποία κρίνουμε πολύτιμη και αξιόπιστη» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, σε μια σύντομη ομιλία που εκφώνησε στο Forum Tatlidil, στο Ρέντινγκ, δυτικά του Λονδίνου, παρουσία επιχειρηματιών και επενδυτών των δύο χωρών.
«Θεωρώ την εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Βρετανίας απαραίτητη», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ερντογάν στη Βρετανία, βρίσκεται επίσης και η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κι ενώ η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες.«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε επιπλέον με τη Βρετανία, μετά το Brexit, σε όλους τους τομείς», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Το 2017 οι διμερείς συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας-Βρετανίας ανέρχονταν σε 14 δισεκατομμύρια λίρες (15,8 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας. «Πιστεύω ότι οι δυνατότητες των δύο χωρών μας υπερβαίνουν αυτόν τον αριθμό», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισσάβετ II και θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέι, με την οποία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου αργά το απόγευμα.
Τη Δευτέρα θα εκφωνήσει μια ομιλία ενώπιον του συνεδρίου του λονδρέζικου think-tank Chatham House. Η επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία.
«Υπό το πρόσχημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι τουρκικές αρχές έχουν εσκεμμένα επιδοθεί στο να γκρεμίσουν την κοινωνία των πολιτών, οδηγώντας στη φυλακή τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημιουργώντας ένα αποπνικτικό κλίμα τρόμου» κατήγγειλε η Κέιτ Άλεν, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία, απευθύνοντας έκκληση στην Τερέζα Μέι να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «προτεραιότητα» στις συνομιλίες της με τον Τούρκο πρόεδρο.
Πολλές οργανώσεις που μάχονται για τις θεμελιώδεις ελευθερίες ή αντιπροσωπεύουν τους κουρδικούς πληθυσμούς κάλεσαν σε διαδηλώσεις στο περιθώριο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου. Την Τρίτη οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Index on Censorship και η International Freedom of Expression Exchange οργανώνουν συγκέντρωση στο Λονδίνο υπέρ της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.