Νέα πυρά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτόξευσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέπει σε άλλες χώρες «και ιδιαίτερα στην ΕΕ να αμφισβητούν τη δημοκρατία» της χώρας.
«Η Τουρκία είναι μία χώρα που έλαβε τις αποφάσεις της για τη Δημοκρατία και κρίθηκε στις 15 Ιουλίου (σ.σ. αναφερόμενος στο πραξικόπημα εναντίον του και την καταδίκη του από τον κόσμο, ο οποίος βγήκε στους δρόμους, μετά από κάλεσμά του, ακινητοποιώντας τον στρατό και τα άρματα που είχαν καταλάβει τις Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα), πέρα από κάθε αμφιβολία», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η επιλογή αυτή πληρώθηκε με τη ζωή 249 ανθρώπων εκείνη τη μαύρη νύχτα για τη χώρα και τον σύγχρονο πολιτισμό.
«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε διάφορα θεσμικά όργανα και κράτη, ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αμφισβητούν το επίπεδο της δημοκρατίας στην Τουρκία, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του κατά το συμβούλιο που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την 55η επέτειο από την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.
Μέρκελ: Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν πληγεί σοβαρά
Των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου είχαν προηγηθεί εκείνες της Γερμανίδας καγκελαρίου, ΄'Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως με τις τελευταίες εξελίξεις, οι δύο πλευρές έχουν απομακρυνθεί και οι σχέσεις τους έχουν υποστεί σοωβαρό πλήγμα.
«Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας έχουν πληγεί σοβαρά» μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την Άγκυρα δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στην Bundestag αναφερόμενη στην έγκριση της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ενισχύει τις εξουσίες του ισχυρού άνδρα της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στα πογκρόμ που οργανώνει η τουρκική ηγεσία.Μέρκελ για Τουρκία.
Η Καγκελάριος τόνισε ωστόσο πως: «Σεβόμαστε το δικαίωμα των Τούρκων να αποφασίσουν ελεύθερα για μία συνταγματική τροποποίηση». H Mέρκελ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την προφυλάκιση του Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας όπως και οι σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας έχουν ιδιαίτερα επιβαρυνθεί. Όμως, η τελική απόρριψη της Τουρκίας από την Ευρώπη και το αντίστροφο δεν θα ήταν καλή».
Δριμύ κατηγορώ και για την κατάσταση στην Αφρική
Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον της Δύσης για την κατάσταση στην Αφρική. «Η Δύση αγνόησε τη δεινή κατάσταση 14 εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν λιμό στην Αφρική» δήλωσε ο Ερντογάν. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σε «ανθρώπους που υποφέρουν, προσπαθώντας να παραμείνουν ζωντανοί στη φτώχεια», πρόσθεσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Σομαλίας Μοχάμεντ Αμπντουλάι Μοχάμεντ.
«Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, λιμοκτονούν στην Αφρική», ανέφερε. «Πολλές ανεπτυγμένες δυτικές χώρες στρουθοκαμηλίζουν σε τέτοιες ανθρώπινες τραγωδίες» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είχε ετοιμάσει βοήθεια για τις χώρες που τη χρειάζονται. «Σε αντίθεση με όσους κλείνουν τα μάτια σε όσους προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανοί στην φτώχεια και την πείνα, εμείς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα τους. Δεν μπορείτε να μιλάτε για ειρήνη και σταθερότητα σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά λιμοκτονούν» σημείωσε, απευθυνόμενος στα Δυτικά κράτη.
Σχεδόν 900.000 Σομαλοί βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σχεδόν 2 εκατομμύρια Σομαλοί υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ένα άλλο 1 εκατομμύριο είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.
Τον Ιανουάριο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε ότι περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας εξαιτίας της ξηρασίας.