Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή, σχολίασε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του σχολιάζει την ιδιαίτερα υψηλή αποχή από το δημοψήφισμα στα Σκόπια αλλά και τις αντιδράσεις από ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ουάσιγκτον.
«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΠΓΔΜ δεν έδωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έγιναν αμέσως αποδεκτά από τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και από την Ουάσινγκτον. Υπάρχει μια φιλοδοξία να διασφαλιστεί η γρήγορη είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη γνώμη του λαού της ΠΓΔΜ. Η βασική μας θέση παραμένει αμετάβλητη: μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου και με ευρεία υποστήριξη από τον λαό. Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια αυτά», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί το δημοψήφισμα ως γενόμενο (είναι απαραίτητο το 50%) και αποδεικνύει σαφώς ότι οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ προτιμούν να μποϊκοτάρουν τις αποφάσεις που έχουν επιβληθεί από το εξωτερικό στα Σκόπια και στην Αθήνα. Κορυφαίοι πολιτικοί από το ΝΑΤΟ και τις χώρες της ΕΕ συμμετείχαν με άμεσο τρόπο στην εκτεταμένη εκστρατεία προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας. Η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που τονίστηκε επανειλημμένα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ Γ. Ιβανόφ. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης», καταλήγει η δήλωση του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,46%, ενώ κατά το 5,65%, ωστόσο, η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 50% καθώς ανήλθε στο 36,91%.