Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σερβία, Αλεξάντερ Τσεπούριν, αναφορικά με την αύξηση στο 100% των δασμών για τα προϊόντα της Σερβίας και της Βοσνίας που εισάγονται στο Κοσσυφοπέδιο, συμβούλευσε τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα «να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους», σημειώνοντας με νόημα «Από το μεγαλειώδες έως το γελοίο υπάρχει μόνο ένα βήμα» θυμίζοντας τα λόγια του Ναπολέοντα.
Ο Τσεπούριν έγραψε στο Twitter: «Το νόημα αυτού του ρητού είναι ότι δεν είναι σωστό να υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας».
Τις τρεις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε δύο συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας.
Ο αρχηγός του κράτους ενημέρωσε τους διπλωμάτες σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο πρόεδρος και οι πρέσβεις συμφώνησαν να διατηρήσουν καθημερινή επαφή μέχρι να εκτονωθεί η κρίση που προκλήθηκε από την Πρίστινα.
Ο σερβικός πληθυσμός στα Μετόχια, την σερβική αυτόνομη περιοχή στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, τροφοδοτείται με προϊόντα που παράγονται στη Σερβία.
Σερβικά προϊόντα, επίσης, πωλούνταν και σε περιοχές που κατοικούνται από Αλβανούς, αλλά πρόσφατα η Πρίστινα προσπαθεί να τα αντικαταστήσει με εμπορεύματα από άλλες χώρες.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα για την τσέπη των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου και το νέο καθεστώς της υπερ-φορολόγησης κατά 100%, θα θέσει τον σερβικό πληθυσμό σε πολύ δύσκολη θέση, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η δράση από ειδικές δυνάμεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, που κατοικείται από Σέρβους και τη σύλληψη τεσσάρων κατοίκων της περιοχής, αποτελεί μια νέα πρόκληση της Πρίστινα, με στόχο την εκδίωξη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από την περιοχή, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Προφανώς η πολιτική που ακολουθείται από τους ηγέτες της Πρίστινα είναι η εθνοκάθαρση και ώθηση ενός «εμπορικού πολέμου» στα Βαλκάνια, όπως αποφάσισε η ‘κυβέρνηση’ του Κοσσυφοπεδίου στις 22 Νοεμβρίου για τους δασμούς στα σερβικά αγαθά στο 100%, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμάκων και άλλων κύριων προϊόντων που εισέρχονται στη νότια επαρχία της Σερβίας (Κοσσυφοπέδιο).
Το μέτρο δημιουργεί αφόρητες συνθήκες στη ζωή του σερβικού λαού που ζει στις εστίες του.
Η Μόσχα καταδικάζει τη σύγκρουση που ξέσπασε στο Κόσοβο και υπενθυμίζει ότι οι διεθνείς δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο «που λειτουργούν με βάση την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποχρεούνται όχι μόνο να απαντήσουν σωστά στις προκλήσεις, αλλά και να δράσουν προληπτικά για την αποφυγή της αύξησης των εντάσεων».
«Έχει κανείς την εντύπωση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες που προστατεύουν τους Αλβανούς του Κοσόβου, μπορούν να περιορίσουν τους κατοίκους του ή να τους ενθαρρύνουν σε επιθετικές πολιτικές.
Θεωρούμε ότι η στάση της Σερβίας που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη μείωση της έντασης είναι ιδιαίτερα σημαντική», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.