Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Ρωμαϊκό μωσαϊκό που εκλάπη από την Τουρκία επιστρέφουν οι ΗΠΑ

Τα κομμάτια ενός διάσημου ρωμαϊκού μωσαϊκού που λεηλατήθηκαν και τελικά πωλήθηκαν σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία γράφουν οι Times του Λονδίνου. Τα δώδεκα τμήματα του μωσαϊκού βρέθηκαν στον αρχαίο ρωμαϊκό οικισμό του Zeugma, κοντά στη σύγχρονη τουρκική πόλη Gaziantep και απεικονίζουν ανθρώπινα πρόσωπα και πουλιά.

Το κύριο μέρος του μωσαϊκού, το οποίο παρέμεινε στην Τουρκία, απεικονίζει ένα κορίτσι με μαλλιά που ανεμίζουν και έντονο βλέμμα. Εκτίθεται στο μουσείο ψηφιδωτών Zeugma του Gaziantep και έχει γίνει ένα ανεπίσημο σύμβολο της πόλης. Το έργο πωλήθηκε από τον έμπορο των αρχαιοτήτων της Νέας Υόρκης Peter Marks στο Πανεπιστήμιο Bowling Green στο Οχάιο για 35.000 δολάρια το 1965 και εκτέθηκε το 2012. Μεγάλο μέρος των εγγράφων που σχετίζονται με την πώληση έχει χαθεί και ο Marks πέθανε το 2010.

Ωστόσο, το 2013 το πανεπιστήμιο προσέλαβε δύο ανεξάρτητους αρχαιολόγους για να προσδιορίσει από πού προέρχονταν τα θραύσματα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονταν από το ίδιο έργο στο οποίο ανήκε και το κορίτσι. Το πανεπιστήμιο υπέγραψε συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού τον Μάιο για να επιστρέψει

Τα θραύσματα και αυτά πρόκειται να φτάσουν στο Gaziantep τη Δευτέρα. Σε αντάλλαγμα, το πανεπιστήμιο θα λάβει υψηλής ποιότητας αντίγραφα των θραυσμάτων. Ένας αυξανόμενος αριθμός μουσείων επιστρέφουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί ή ληφθεί κατά τη διάρκεια της αποικιακής κυριαρχίας.

Μια γαλλική έκθεση που παρήγγειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Mάκρον συνέστησε να επιστραφούν όλα τα αντικείμενα που έχουν ληφθεί από την Αφρική στις χώρες από τις οποίες προέρχονταν, ενώ αυτή την εβδομάδα το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι θα δανείσει στη Νιγηρία ορισμένα από τα περίφημα Benin Bronzes που αφαίρεσαν τα βρετανικά στρατεύματα το 1897.

Tags
Back to top button