Για πρώτη φορά το Βερολίνο και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνουν λύση για το ελληνικό χρέος και φαίνεται ότι έχουμε την πρώτη ρωγμή στην άκαμπτη μέχρι σήμερα γερμανική πολιτική ολοκλήρωσης των μέτρων το 2018 και εν συνεχεία λήψης απόφασης για το χρέος.
Σύμφωνα με το Reuters στο οποίο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε το σχετικό έγγραφο το οποίο είχε δοθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας, προτείνεται να καθυστερήσουν οι πληρωμές των τόκων των ελληνικών δανείων μέχρι το 2048 και να μειωθεί έτσι το χρέος κατά 128 δισ. ευρώ, ποσοστό περίπου 35% του νυν χρέους!
Το ίδιο έγγραφο παρουσιάζει και το αμερικανικό Bloomberg.l
"Με μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων" αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: "Το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2018".
Επίσης στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), συνηγορεί στην μείωση του χρέους,προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Βάσει του κεντρικού σεναρίου του ESM, εκτιμάται ότι ο μέσος μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φθάσει στο 1,3%. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 136% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας στο 31% του ΑΕΠ και για τον λόγο αυτό θα πράπει να υπάρξει οπωσδήποτε μείωσή του.
Το σενάριο του ESM είναι λιγότερο απαισιόδοξο (όσον αφορά την υπόθεση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) από αυτό του ΔΝΤ και λιγότερο αισιόδοξο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποθέτοντας μέσο μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 1,8% και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%. Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.
Ο ΕΜΣ αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το σενάριο αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:
– Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια
– Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)
– Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:
* Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια
* Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050
* Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ’ ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.
Ο ανασχεδιασμός των δανείων του ΕΤΧΣ «θα αποτελούσε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο», το επιτόκιο του οποίου θα εξαρτάτο από τις εξελίξεις των επιτοκίων, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.
Το ύψος της μετάθεσης πληρωμών τόκων έως το 2048 θα ανερχόταν μεταξύ 84 και 89 δισ. ευρώ και δεν θα χρειάζονταν με το σενάριο αυτό τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του ΕΜΣ. Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, ο ανασχεδιασμός των δανείων θα ανέρχονται (θα οδηγούσε σε μεταφορές) 123 δισ. ευρώ, ενώ με το αισιόδοξο σενάριο θα περιορίζονταν σε 34 δισ. ευρώ
Τώρα όλα μετατίθενται για το Eurogroup της 15ης Ιουλίου, ίσως και στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Στην κυβέρνηση εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα πάρουν την μείωση με όποιο τρόπο και αν την χαρακτηρίσουν οι Γερμανοί. Σίγουρα το έγγραφο αποσκοπεί στο να κάνει "μασάζ" στους Γερμανούς βουλευτές και να τους προετοιμάσει για την μείωση του ελληνικού χρέους. Το θέμα είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το "μασάζ"
Η χώρα δεν αντέχει άλλο, το επίπεδο φορολογίας έχει ξεπεράσει και το πιο αρρωστημένο μυαλό Γερμανού γραφειοκράτη και βέβαια ούτε λύση είναι η απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που μελετούν στα γραφεία της ΝΔ οι "εγκέφαλοι" του προέδρου του κόμματος, προκειμένου να το ανταλλάξουν μείωση της φορολογίας. Η Ελλάδα χρειάζεται αποφάσεις και θάρρος από την πολιτική ηγεσία της...