Ριζικές αλλαγές από το 2021 για το απολυτήριο Λυκείου και το εξεταστικό σύστημα δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας.
Όπως αναφέρει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή», ταυτόχρονα, από το ίδιο σχολικό έτος για τους μαθητές που θα εισαχθούν στην Α’ Λυκείου, θα συνυπολογίζονται με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη, οι επιδόσεις των τριών τάξεων του λυκείου για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου.
Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα τέσσερα μαθήματα στο τέλος της Γ’ Λυκείου για να λάβουν το απολυτήριο. Το σύστημα αυτό, όπως σημειώνει η Νίκη Κεραμέως, προϋποθέτει βάση του 10 για τη λήψη του απολυτηρίου, όπως σήμερα.
Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα συνεχίσουν να είναι τέσσερα, όπως σήμερα.
Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων από το ερχόμενο σχολικό έτος, με ορισμένες ωστόσο προσαρμογές, προκειμένου «να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή της».
Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των δύο βαθμίδων, ξεκινώντας από τα «θεμέλια», δηλαδή το νηπιαγωγείο. Στόχος, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, είναι οι μαθητές να αποκτούν κρίσιμες δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και η συνεργατικότητα, «αλλά και ουσιαστική γνώση των τεχνολογιών και της χρήσης του Διαδικτύου».
Για τους στόχους αυτούς, το υπουργείο Παιδείας θέλει να εμπλουτιστεί το σχολικό πρόγραμμα με νέες θεματικές (π.χ. εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή, καταπολέμηση των εξαρτήσεων), ενώ θα αναμορφωθούν τα υπάρχοντα προγράμματα και βιβλία καθώς και πιθανόν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.