Αξιωματούχοι προτείνουν στους συλληφθέντες στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς πρίγκιπες, υπουργούς και ζάπλουτους επιχειρηματίες να εκχωρήσουν στο κράτος έως και το 70% της περιουσίας τους προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ αλ Ταλάλ, ο επιχειρηματίας και ιδρυτής του Middle East Broadcasting Center Ουαλίντ αλ Ιμπραχίμ, ο Μπακρ Μπιν Λάντεν, πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Saudi Binladin και αδελφός του πάλαι ποτέ αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιμπραήμ αλ Ασάφ, ένα μέλος του ΔΣ της Saudi Aramco, ο υπουργός Οικονομίας Αντέλ Φακίεχ, ο πρώην επικεφαλής της βασιλικής αυλής, Χαλίντ αλ Τουαϊτζίρι καθώς και ο γιος του πρώην βασιλιά Αμπντουλάχ και πρώην κυβερνήτης του Ριάντ, πρίγκιπας Τούρκι μπιν Αμπντουλάχ.
Οι δισεκατομμυριούχοι κρατούνται στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ.
«Κάνουν συμφωνίες με τους περισσότερους απ’ αυτούς [που βρίσκτονται] στο Ritz. Φέρε το παραδάκι και θα πας σπίτι», ανέφερε πηγή στους FT.
Η ηγεσία του βασιλείου αρχικά πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων, αλλά τις τελευταίες μέρες εξέδωσε οδηγίες για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το Reuters. Το πρακτορείο αναφέρει ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη συναινέσει σ’ αυτή την ιδιότυπη συναλλαγή: ένας επιχειρηματίας υπέγραψε και αφαιρέθηκαν ήδη εκατομμύρια δολάρια από τον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος συμφώνησε να εκχωρήσει μετοχές αξίας περίπου ενός δισ δολαρίων.
Την περασμένη εβδομάδα η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι συλλήψεις στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που διέταξε ο ισχυρός άνδρας της χώρας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μπορεί να οδηγήσουν στην κατάσχεση μετρητών και άλλων περιουσιακών στοιχείων αξίας τουλάχιστον 800 δισ δολαρίων. Η Σαουδική Αραβιά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο έλλειμμα (79 δισ δολάρια πέρυσι) στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και για να το μειώσει έλαβε διάφορα δημοσιονομικά μέτρα, όπως περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και πωλήσεις μετοχών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η εκστρατεία κατά της διαφθοράς αποσκοπεί στην ισχυροποίηση του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν προτού παραλάβει το στέμμα από τον βασιλιά πατέρα του, ο οποίος φέρεται να σχεδιάζει να παραιτηθεί. Άλλοι βλέπουν πίσω από τις κινήσεις του 32χρονου πρίγκιπα διαδόχου μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Ο ίδιος λέει ότι οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας αποφασιστικής πάταξης της διαφθοράς, που είναι προϋπόθεση για μια πιο ανοικτή οικονομία.