«Αν υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα που έχει χρηματοδοτηθεί από τη Βενεζουέλα ή το Ιράν εμένα με ενδιαφέρει και θέλω να το ξέρω», δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την πρωτοβουλία του...
Έρευνα για τις σχέσεις των Podemos με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αλλά και για το ενδεχόμενο να έχει χρηματοδοτηθεί το κόμμα της ισπανικής αριστεράς από τον κομματικό μηχανισμό του Μαδούρο, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.
Όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα “El Pais”, ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση στην Βουλή της Ισπανίας, για την υπόθεση της πιθανής χρηματοδότησης των Podemos από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που ερευνάται ήδη, από ειδική Επιτροπή της Βουλής.
Όπως αναφέρει η “El Pais”, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον αντιπρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας Φρέντυ Γκεβάρα, ο οποίος αυτές τις μέρες πραγματοποιεί συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας τους ενημέρωση για την έρευνα που πραγματοποιεί ο ίδιος για την ίδια υπόθεση, κατ' εντολήν της Βουλής της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σκοπεύει να ζητήσει να κληθούν να μιλήσουν στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής και να καταθέσουν όσα στοιχεία διαθέτουν, ο Φρέντυ Γκεβάρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ισέα αλλά και η Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγα Ντίας που έχει διαφύγει από τη χώρα, λόγω των διώξεων που υπέστη από την κυβέρνηση Μαδούρο.
Από την άλλη πλευρά, οι Podemos έχουν αρνηθεί ότι είχαν οικονομικές συναλλαγές με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ενώ στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν πως όλες οι σχετικές καταγγελίες για την πιθανή χρηματοδότηση τους, που διατυπώθηκαν στο παρελθόν, έχουν μπει στο αρχείο.
Όμως εφόσον η ειδική συνεδρίαση της Βουλής πραγματοποιηθεί, όπως ζητά ο Μαριάνο Ραχόι, τότε θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
«Αν υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα που έχει χρηματοδοτηθεί από τη Βενεζουέλα ή το Ιράν εμένα με ενδιαφέρει και θέλω να το ξέρω», δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την πρωτοβουλία του.
Πρέπει να σημειωθεί, πως εφόσον η πρωτοβουλία Ραχόι εγκριθεί από το Ισπανικό Κοινοβούλιο, τότε αναμένεται να αναζωπυρωθεί και στην Ελλάδα η πολιτική συζήτηση για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, για την οποία άλλωστε εκκρεμεί αίτημα της Ν.Δ. για την σύσταση σχετικής εξεταστικής επιτροπής.
Το αίτημα διατυπώθηκε από την Ν.Δ. και αναμένεται να επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της εμφάνισής του στην Δ.Ε.Θ.μετά τις αποκαλύψεις πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ζητήσει την διαμεσολάβηση της Βενεζουέλας στην Ρωσία, για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, στην περίπτωση που θα έβγαινε από την ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015.
Πριν από λίγες μέρες εξάλλου, ο τομέας Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, είχε εκδώσει ανακοίνωση στήριξης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, αποδοκιμάζοντας όπως τόνιζε, «την νέα κλιμάκωση της βιαιότητας της αντιπολίτευσης». Ταυτόχρονα ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα, ήταν ο μοναδικός επίσημος προσκεκλημένος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο περίφημο εναλλακτικό κάμπινγκ στην Ηλεία.
Αντιθέτως, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κρατούν πλέον αποστάσεις από την κυβέρνηση Μαδούρο, συντασσόμενες στο πλευρό της Αντιπολίτευσης.
Μόλις προχθές, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν που φθάνει αύριο στην Αθήνα, επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες, του μοναδικού θεσμού που παραμένει υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
Ο Μακρόν εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στον Μπόρχες ενώ πρόσφατα επέκρινε τον Μαδούρο για την πολιτική βίας που ακολουθεί στις καθημερινές διαδηλώσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 125 ανθρώπους, τονίζοντας πως “πρόκειται για μια δικτατορία που προσπαθεί να επιβιώσει».