''H E.E σπαταλά τον χρόνο μας'', δηλώνει σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας επίσης πως η Τουρκία μπορεί να σταθεί και στα δύο πόδια της.
"Η Τουρκία θα το βρει "παρηγορητικό" εάν η Ε.Ε δηλώσει ότι δεν μπορεί να την δεχτεί ως μέλος", επεσήμανε ο Σουλτάνος του Βοσπόρου
Μιλώντας στον δημοσιογράφο του BBC, Ζεινάμπ Μπαντάουι, στην εκπομπή "HARDtalk", ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία ''μπορεί να σταθεί και στα δύο πόδια της".
Αρνήθηκε επίσης ότι η χώρα έχει φυλακίσει 150 δημοσιογράφους, λέγοντας ότι χαρακτηριστικά ότι μόνο δύο πραγματικοί δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή.
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Μπαντάουι, ο πρόεδρος της Τουρκίας έσπευσε να κατηγορήσει τις Βρυξέλλες ότι "τρώνε" το χρόνο της χώρας του.
"Είμαστε πιστοί στον λόγο μας", δήλωσε στο BBC. "Εάν η Ε.Ε, μας πει ωμά, " δεν θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε την Τουρκία στην ΕΕ ", αυτό θα είναι παρηγορητικό για εμάς και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε το σχέδιο Β και το Γ", πρόσθεσε.
"Η Ε.Ε δεν είναι απαραίτητη για εμάς ... Είμαστε χαλαροί, πρόσθεσε:
Αναφορικά με τον αριθμό των δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι, ο Ερντογάν έσπευσε να τονίσει πως πολλοί ισχυρίζονται πως είναι δημοσιογράφοι αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.Απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο του BBC, είπε για το θέμα τα εξής:
"Ο αριθμός των ατόμων που είναι στη φυλακή δεν είναι 170 όπως μόλις είπατε ... Αυτά είναι ψέματα".
"Υπάρχουν μόνο δύο δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Ας μην εξαπατάμε τον κόσμο με αυτά τα ψέματα".
Αναφορικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος , "ο 63χρονος Τούρκος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι αντίπαλοί του "έχουν διεισδύσει στη δικαιοσύνη, το στρατό, την αστυνομία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτσι οργανώθηκαν και επιχείρησαν το πραξικόπημα ως όχλος · θα συνεργαστούν για να ανατρέψουν το κράτος και στη συνέχεια θα αναζητήσουν καταφύγιο".
Σε ότι αφορά την διπλωματική κόντρα χωρών του Κόλπου με το Κατάρ, ο Ερντογάν επεσήμανε:
Η Άγκυρα θέλει να μείνει εκτός της διαμάχης...Δεν θέλουμε να βλέπουμε Μουσουλμάνους να σκοτώνουν μουσουλμάνους".
Το BBC ζήτησε επίσης την άποψη του Ερντογάν σχετικά με την ισχυρή υποστήριξη της Άγκυρας στο Κατάρ, το οποίο βρίσκεται υπό "καραντίνα" από τους άραβες γείτονές του με την κατηγορία ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.
Μία από τις προϋποθέσεις που έδωσε η ομάδα υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για την άρση των κυρώσεων είναι να μπει λουκέτο στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Η απάντηση του Ερντογάν ήταν να στείλει περισσότερους στρατιωτικούς.
"Κοιτάξτε, τώρα μου κάνετε αυτή την ερώτηση - αλλά γιατί να μην ρωτήσετε τις ΗΠΑ; Γιατί δεν κάνετε αυτή τη ερώτηση στη Γαλλία και γιατί δεν την κάνετε στη Βρετανία ;Κατάρ κρίση: Τι είναι όλα αυτά;...Δεν είμαστε μέρος αυτών των κρίσεων.Αντιθέτως, στην περιοχή του Κόλπου θέλουμε να προωθήσουμε τον διάλογο και την ειρήνη.Βιαζόμαστε να βρούμε μια λύση για το θέμα. Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ υπέρ των θανάτων Μουσουμάνων στην περιοχή αυτή. Δεν θέλουμε να δούμε να σκοτώνονται μουσουλμάνοι από μουσουλμάνους"...
"Δεν θέλουμε να δούμε τι συμβαίνει στην Υεμένη ... Δεν θέλουμε να δούμε τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και τη Λιβύη, είναι σαφές τι συμβαίνει στη Συρία, είναι σαφές τι συμβαίνει στο Ιράκ. Δεν θέλουμε αυτά ... Για το λόγο αυτό, δεν το δεχόμαστε και για το Κατάρ.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταδοθεί στις 14 Ιουλίου, μια ημέρα πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα, πέρυσι.