Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πύραυλοι Iskander-M για την Ελλάδα; Η Ινδία προσφέρει για εξαγωγή τον βαλλιστικό Pralay εμβέλειας 500 χλμ

Η Ινδία εξελίσσει τις τακτικές πυραυλικές της δυνατότητες βελτιώνοντας την εμβέλεια, την ακρίβεια και την καταστροφικότητα του βαλλιστικού πυραύλου Pralay, ενός όπλου εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς που ανέπτυξε η υπηρεσία DRDO της χώρας.

Ξεχάστε τον Iskander-M, Έρχεται ο Pralay

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με μία αναφορά των The Times of India, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν μία ενισχυμένη έκδοση του πυραύλου Pralay, ο οποίος σήμερα επιδεικνύει εμβέλεια 400 χιλιομέτρων. Λίγο αργότερα θα αποκαλύψουν και τον πύραυλο κρουζ μακρού βεληνεκούς Nirbhay εμβέλειας 1.000 χιλιομέτρων.

Ένας Ινδός στρατηγός επιβεβαίωσε πως ο ινδικός στρατός θα προμηθευτεί και τα δύο οπλικά πυραυλικά συστήματα.

Ο στρατηγός αποκάλυψε επίσης πως βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες ανάπτυξης υπερ-υπερηχητικής πυραυλικής τεχνολογίας στην Ινδία, επιβεβαιώνοντας πως το Νέο Δελχί έχει βλέψεις για την παραγωγή ενός εγχώριου υπερ-υπερηχητικού πυραύλου στο άμεσο μέλλον.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως οι Ινδοί ευελπιστούν να εξάγουν τους πυραύλους Pralay και Nirbhay σε τρίτες χώρες έτσι ώστε να ενισχύσουν την φήμη της υπηρεσίας DRDO ως έναν αξιόπιστο προμηθευτή προηγμένων πυραύλων. Ειδικά ο πύραυλος Nirbhay θα μπορούσε να ενδιαφέρει την χώρα μας, η οποία φήμες ήθελαν να μελετά το ενδεχόμενο προμήθειας ινδο-ρωσικών πυραύλων κρουζ τύπου BrahMos εμβέλειας 300 χιλιομέτρων.

Βέβαια και ο βαλλιστικός πύραυλος Pralay εντυπωσιάζει με τις τεχνικές προδιαγραφές του. Σήμερα αποτελεί ένα από τα φονικότερα τακτικά όπλα που αναπτύσσει εγχώρια η Ινδία.

Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με έναν πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου και ακολουθεί ημι-βαλλιστική τροχιά, χαρακτηριστικό που του επιτρέπει να εκτελεί ελιγμούς εν πτήσει χρησιμοποιώντας ένα ευκίνητο όχημα επανεισόδου (MaRV) για να αποφεύγει τον εντοπισμό και την αναχαίτισή του από εχθρικά αντιβαλλιστικά συστήματα.

Ο πύραυλος εκτοξεύεται από επίγειους κινητούς εκτοξευτές σε σύντομο χρόνο, επιδεικνύει υψηλή ακρίβεια (μόλις 10 μέτρων) και μπορεί να πλήξει στόχους σε μέγιστη απόσταση 400 χιλιομέτρων. Κάποιες αναφορές υποστηρίζουν πως η μέγιστη εμβέλεια του Pralay μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 500 χιλιόμετρα.

Αδιαμφισβήτητα πάντως η χρησιμότερη δυνατότητα του όπλου είναι η ικανότητά του να αποφεύγει τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

 

Tags
Back to top button