Η άλγη, ένα είδους φυκιού το οποίο συναντάται αυτοφυές καθώς αναπτύσσεται στη θάλασσα, μοιάζει να αποτελεί ένα από τα τρόφιμα του μέλλοντος.
Ήδη χρησιμοποιείται σε μίγματα αρτοποιίας, στα παγωτά καθώς και σε σκόνες πρωτεΐνης ή σε άλλα τρόφιμα ως συστατικό. Η εξάπλωσή του δείχνει ότι θα το συναντήσουμε σε ακόμα περισσότερες συνταγές τη χρονιά που διανύουμε.
Για παράδειγμα, η σπιρουλίνα περιέχει περίπου 65% πρωτεΐνη, ενώ το βοδινό κρέας περιέχει μόνο 20% της πρωτεΐνης που μπορεί να δεχτεί το ανθρώπινο σώμα, ενώ η άλγη σημαντικές διατροφικές δυνατότητες που σχετίζονται με τη μείωση των θερμίδων, του λίπους και της χοληστερόλης όταν αυτή χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα. Ωστόσο οι επιστήμονες εργάζονται για να βελτιώσουν την κακή της γεύση.
Επίσης η άλγη δεν διαθέτει κανενός είδους αλλεργιογόνο στοιχείο, γεγονός που την καθιστά πολύτιμο συστατικό για τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ικανοποιήσουν τη διατροφή κάθε καταναλωτή ανεξαιρέτως.
Μία από τις πιο βιώσιμες εναλλακτικές του κρέατος και του γάλακτος
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, είναι όλο και πιο δύσκολο να βρει εντοπίσει κανείς τις ελεύθερες εκτάσεις γης που απαιτούνται για την αύξηση ή την παραγωγή των προϊόντων που θεωρούνται βασικά συστατικά της ανθρώπινης διατροφής, πολλά εκ των οποίων έχουν ως βάση το κρέας ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Έτσι, από τις πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος είναι οι διαφορετικές μορφές άλγης σε ό,τι αφορά τη χρήση της σε διάφορα τρόφιμα.
Ας σημειωθεί ότι ήδη η σπιρουλίνα βρίσκεται ήδη σε πολλά κύρια προϊόντα διατροφής. Η άλγη πάντως, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί πηγή για το φυσικό μπλε χρωματισμό (μπλε χρωστική) των τροφίμων στο εγγύς μέλλον, καθώς η FDA (Food & Drug Administration = ο αμερικανικός φορέας τροφίμων σαν τον δικό μας ΕΦΕΤ), ενέκρινε την άλγη ως μια φυσική εναλλακτική λύση αντί της τεχνητής χρωστικής, το 2013.
Μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο περιγράφει πώς η άλγη χρησιμοποιείται για την παραγωγή ριζογκοφρέτας με σόγια. Η διαδικασία προσθήκης του συγκεκριμένου συστατικού σε διάφορες τροφές, περιγράφεται ως «καινοτόμος απόπειρα προσέγγισης, που βασίζεται στην παραγωγή προϊόντων τα οποία μπορούν να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία και να μετατραπούν για παράδειγμα σε ράβδους δημητριακών υποστηρίζοντας προγράμματα σίτισης στο σχολείο, τα οποία μπορούν να μειώσουν την απειλή του υποσιτισμού, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Το πράσινο των ωκεανών η τροφή του μέλλοντος
Αυτή είναι μόνο μία από τις επιστημονικές εκθέσεις, οι οποίες υποστηρίζουν την τεράστια δυναμική που παρουσιάζει το «πράσινο» των ωκεανών, έχοντας συμβάλλει στη βελτίωση της διατροφής σε όλο τον κόσμο.
Η αποδοτικότητα της άλγης σε πρωτεΐνη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλές βιομηχανίες τροφίμων, εάν κανείς λάβει υπόψη του την επικρατούσα τάση για την κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών.
Ο όρος πρωτεΐνη έχει γίνει άλλωστε συνώνυμο με την καλή υγεία για πολλούς καταναλωτές, και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων αναζητούν ένα προϊόν με υψηλή διατροφή αξία για να το χρησιμοποιήσουν είτε στα δημητριακά, είτε στον καφέ για όποιον επιθυμεί μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης στην καθημερινή του διατροφή.
Πηγή: supply.gr