Πολύ κοντά σε συμφωνία για έναν προκαταβολικό μηχανισμό πρόβλεψης των πλεονασμάτων βρίσκεται η κυβέρνηση στις συζητήσεις που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος μηχανισμός θα αντικαταστήσει τον «κόφτη», ο οποίος καταργείται το 2019 και θα κρίνει την ενεργοποίηση ή μη των λεγομένων αντίμετρων της κυβέρνησης από τη συγκεκριμένη χρονιά.
Ο προκαταβολικός μηχανισμός θα προβλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα για το σύνολο του 2018 πολύ πριν τελειώσει το έτος και συγκεκριμένα ήδη από το καλοκαίρι του 2018. Για την ώρα φέρει την κωδική ονομασία «ex ante».
Θα λειτουργεί ως εξής: Αν το καλοκαίρι του 2018 προβλέψει ότι θα πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του ίδιου έτους, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί εκτός από μέτρα 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου (που θα ληφθούν ούτως η άλλως) να συμπεριλάβει και 1% αντίμετρα στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019. Και οι δύο παρεμβάσεις, μέτρα και αντίμετρα, θα ενεργοποιούνται από 1.1.2019.
Αν όμως ο «ex ante» μηχανισμός διαπιστώσει ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος (π.χ. ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% του ΑΕΠ) τότε θα εφαρμόζονται μόνο τα «κακά μέτρα» ενώ η λίστα με τα ψηφισμένα αντίμετρα θα μένει στα χαρτιά (δηλαδή στο ΦΕΚ) και θα περιμένει την επόμενη ευκαιρία για να ενεργοποιηθεί.
Το ίδιο προβλέπεται να γίνει και το καλοκαίρι του 2019 ενόψει της επιβολής μέτρων 1% του ΑΕΠ από το κόψιμο των συντάξεων από 1.1.2020 όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Έτσι, αν το καλοκαίρι του 2019 ο μηχανισμός προβλέψει ότι στο τέλος του έτους θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τότε από την αρχή του 2020 θα ισχύουν και τα αντίμετρα και όχι μόνο οι κομμένες συντάξεις.