Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Πώς προέκυψε η φράση: Ο παπάς ευλογάει πρώτα τα γένια του

Υπάρχουν φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά με διαφορετική σημασία από την κυριολεκτική. Μία από αυτές και ότι «ο παπάς ευλογάει πρώτα τα γένια του». Γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε, αλλά πόσοι ξέρουμε πώς προέκυψε και πώς υϊοθετήθηκε από την λαϊκή μας παράδοση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν αρχίζει τη λειτουργία ο ιερέας με το «Ευλογητός ο Θεός», κάνει το σταυρό του και ύστερα από συνήθεια, βάζει το χέρι του στο στήθος, εκεί όπου καταλήγουν και τα γένια του.

Ο λαός, που παρατηρεί τα πάντα και δεν αφήνει ασχολίαστη καμμία κίνηση, νομίζει πως με αυτόν τον τρόπο, ο παπάς ευλογάει πρώτα τα γένια του.

Περνώντας τα χρόνια αυτή η έκφραση υιοθετήθηκε στην λαϊκή μας παράδοση και μεταφέρθηκε στην καθημερινή ζωή με άλλο νόημα. Την χρησιμοποιούμε για τους ανθρώπους που είναι συμφεροντολόγοι και σκοπός τους είναι μόνο το προσωπικό τους συμφέρον.

Tags
Back to top button