Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Πώς οι πεποιθήσεις μας επηρεάζουν την αντίληψή μας

Το να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του άλλου δεν είναι στο δικό μας χέρι

Θα ήθελα να σου εξηγήσω πόσο έντονα επηρεάζουν οι πεποιθήσεις τη ζωή μας. Οι βαθιές και ασυνείδητες πεποιθήσεις μας αποτελούν το φίλτρο της αντίληψής μας. Και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση επηρεάζει τα συναι­σθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Αλλά ισχύει και το αντίστροφο: οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν την αντίληψή μας.

Έτσι, αν συναντήσεις κάποιον που – θεω­ρείς ότι – υπερέχει σε σύγκριση μ’ εσένα, μπορεί να ξυπνήσουν μέσα σου αισθήματα κατωτερότητας. Αλλά αν είσαι σε καλή μέρα και νιώθεις δυνατός και επιτυχημένος, μπορεί κάλλιστα να αντιληφθείς τον ίδιο άνθρωπο ως ισότιμο ή ακόμα και υπο­δεέστερό σου.

Όσο πιο πολύ συνειδητοποιούμε όλες αυτές τις διεργασίες και τους συσχετισμούς, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να αλλά­ξουμε την οπτική μας γωνία, τα συναισθήματα και, τελικά, τη συμπεριφορά μας. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να αποστασιο­ποιηθούμε ψυχικά από το πρόβλημά μας. Όσο είμαστε πλήρως ταυτισμένοι με τις αρνητικές μας πεποιθήσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αυτές αποτελούν την πραγματικότητά μας – και άρα είναι αδύνατον να τις αποβάλουμε.

Δεν είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του άλλου. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορούμε να επηρεά­σουμε είναι ο εαυτός μας. Αν, λοιπόν, θέλουμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση, θα πρέπει να δουλέψουμε το δικό μας κομμάτι.

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο της Stefanie Stahl «Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας».

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του. Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Το «Παιδί που κρύβουμε μέσα μας» θα μας βοηθήσει ννα απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι.

Tags
Back to top button