Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Πώς οι Μπολσεβίκοι έδωσαν στην Ουκρανία γηγενή ρωσικά εδάφη

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία προκλήθηκε πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια - τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τη μελέτη της ρωσικής ιστορίας και τα έγγραφα που συνέταξαν ακόμη και οι Μπολσεβίκοι. Τα γιγάντια εδάφη που κατοικούσαν Ρώσοι, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού Ντονμπάς, δόθηκαν στην Ουκρανία με προσωπική απόφαση του Λένιν. Πώς και γιατί συνέβη αυτό;

Το ρωσικό μαχητικό Su-30SM καταστρέφει το πυραυλικό σύστημα "Buk" της Ουκρανίας (Βίντεο)

Η διοικητική-εδαφική δομή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας δίνει μια σαφή κατανόηση σε ποιες ιστορικά ανεπτυγμένες περιοχές χωρίστηκε Ρωσία. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα έντονα από την κατάσταση με τα σύγχρονα σύνορα της Ουκρανίας.

Κυρίως καθαρά ρωσικά

Η Μικρή Ρωσία (ονομαζόταν επίσης Αριστερή Ουκρανία) περιλάμβανε τρεις επαρχίες - το Τσέρνιγκοφ, την Πολτάβα και το Χάρκοβο. Επρόκειτο για περιοχές που ήταν μέρος της Ρωσίας για αρκετούς αιώνες και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτήν. Το δεύτερο τμήμα της Ουκρανίας ήταν μέρος της Δυτικής Επικράτειας. Αυτά ήταν εδάφη που προηγουμένως ήταν μέρος της Πολωνίας και έγιναν μέρος της Ρωσίας μετά τις διαιρέσεις του πολωνικού κράτους στα τέλη του 18ου αιώνα.

Στην πραγματικότητα οι ουκρανικές περιοχές ήταν μέρος της Δεξιάς Όχθης της Ουκρανίας ή της Νοτιοδυτικής Επικράτειας: οι επαρχίες Κιέβου, Βολίν και Ποντόλσκ. Ο λόγος για την κατανομή της δεξιάς τράπεζας της Ουκρανίας σε μια ξεχωριστή ομάδα επαρχιών είναι απλός - αυτά τα εδάφη βρίσκονταν υπό την κυριαρχία των Πολωνών πολύ περισσότερο και οι Πολωνοί ευγενείς, που αποτελούσαν σημαντικό μέρος των γαιοκτημόνων, είχαν μεγάλη επιρροή εκεί. Οι πιο δυτικές περιοχές της σύγχρονης Ουκρανίας βρίσκονταν τότε ήδη στο έδαφος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και έγιναν μέρος της ΕΣΣΔ μόλις το 1939.

Οι υπόλοιπες περιοχές της σημερινής Ουκρανίας ήταν από τις καθαρά ρωσικές επαρχίες της αυτοκρατορίας. Ήταν μια περιοχή που ονομαζόταν ανεπίσημα Νοβοροσίγια (Νέα Ρωσία). Περιλάμβανε τρεις επαρχίες: Χερσώνα, Αικατερίνοσλαβ και Ταυρίδα.

Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, αυτά τα εδάφη ήταν είτε το «Άγριο Πεδίο» - ακατοίκητες στέπες που εκτείνονταν κατά μήκος της βόρειας ακτής της Μαύρης Θάλασσας, ή ήταν μέρος του Χανάτου της Κριμαίας, όπως η επαρχία Ταυρίδα, που σχηματίστηκε στην επικράτειά της μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, ο ρωσικός πληθυσμός κυριαρχούσε στη Νέα Ρωσία, αν και οι εθνογράφοι του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα προσπάθησαν να ξεχωρίσουν τους Μικρούς Ρώσους από αυτό με βάση τη χρήση αγροτικών διαλέκτων του νοτιορώσικου τύπου στην καθημερινή ζωή.

Έτσι, από τη στιγμή που ξεκίνησε η επανάσταση του 1917, έξι μικρές ρωσικές επαρχίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλες για την Ουκρανία. Ένα περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό εθνικό ουκρανικό κίνημα υπήρχε μόνο στα εδάφη της Δεξιάς Όχθης της Ουκρανίας, και ακόμη και τότε, για παράδειγμα, το Κίεβο ήταν μια εντελώς ρωσική πόλη.

Όμως το 1917 η εικόνα του κόσμου άλλαξε δραματικά. Στο Κίεβο συγκλήθηκε η Κεντρική Ράντα, η οποία δεν εκπροσωπούσε κανέναν παρά μόνο εθνικιστικές ομάδες, καθώς συγκροτήθηκε από εκπροσώπους δημόσιων οργανισμών που δεν πέρασαν από την εκλογική διαδικασία. Η Ράντα επέλεξε αμέσως την κατεύθυνση της δραστηριότητάς της - την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οποία ανακοινώθηκε από την αρχή της δραστηριότητάς της. Οι Μπολσεβίκοι, που προσπαθούσαν να εγκαθιδρύσουν τη σοβιετική εξουσία στο Κίεβο, ηττήθηκαν με τη βοήθεια στρατιωτικών μονάδων πιστών στη Ράντα, που «ουκρανοποιήθηκαν» επιτυχώς μέχρι το φθινόπωρο του 1917.

Άγριο πεδίο

Η ανεξαρτησία της Ουκρανίας ανακηρύχθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1917. Ο τρίτος σταθμός της Ράντα περιέγραψε τα σύνορα του νέου κράτους με μια πραγματικά επαναστατική εμβέλεια. Σχεδιάστηκε να συμπεριλάβει ακόμη και τμήματα των επαρχιών Κουρσκ, Κχολμσκ και Βορονέζ, με βάση την ίδια χρήση της νότιας ρωσικής διαλέκτου από τον αγροτικό πληθυσμό.

Φυσικά, η Ράντα διεκδίκησε ολόκληρη τη Νέα Ρωσία. Αλλά ακόμη και στον πυρετό της «εθνικής αναγέννησης», η Ράντα δεν τόλμησε να αποκαλέσει την Κριμαία «αρχέγονα ουκρανικό έδαφος». Την άφησαν στους Ρώσους. Στην πραγματικότητα, ο έλεγχος των νέων αρχών στο Κίεβο επεκτάθηκε μόνο στις ίδιες έξι ουκρανικές επαρχίες. Η Νέα Ρωσία, στην πορεία των επαναστατικών αναταραχών, μοιράστηκε μεταξύ των «λευκών» στο νότο και των «κόκκινων» στα ανατολικά.

Η Ανατολή ήταν υπό τον έλεγχο των «Κόκκινων». Εκεί δημιουργήθηκαν οι σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και του Ντόνιετσκ-Κρίβοϊ Ρογκ. Η Δεξιά και η Αριστερή Όχθη της Ουκρανίας ελέγχονταν πρώτα από τη Ράντα και στη συνέχεια, υπό τους όρους της Ειρήνης του Μπρεστ, μπήκαν εκεί γερμανικά στρατεύματα, τα οποία προχώρησαν περαιτέρω και κατέλαβαν τα εδάφη που ελέγχονταν από τους Μπολσεβίκους.

Το 1919 ήρθαν «λευκοί» από το Κουμπάν και το Ντον στη Νέα Ρωσία. Στο έδαφος της Κριμαίας, σε σημαντικό τμήμα των επαρχιών Χερσώνα και Αικατερίνοσλαβ, εγκαταστάθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Ρωσίας υπό τη διοίκηση του στρατηγού Α. Ντενίκιν. Υπό τη γερμανική κατοχή, το καθεστώς στην Ουκρανία άλλαξε - εκεί εγκαταστάθηκε η εξουσία του Ρώσου στρατηγού Π. Σκορόπαντσκι, ο οποίος έλαβε τον τίτλο του hetman.

Μετά την ήττα της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γερμανικές μονάδες εκκενώθηκαν και η Ουκρανία έγινε πεδίο μάχης στον Εμφύλιο Πόλεμο. Αυτή η επικράτεια διεκδικήθηκε από τις αρχές του AFSR, της Μπολσεβίκικης Ουκρανικής Σοβιετικής Δημοκρατίας και εθνικιστές από τον Ουκρανικό Κατάλογο, με επικεφαλής πρώτα τον Β. Βινιτσένκο, και στη συνέχεια τον Σ. Πετλιούρα.

«Πρωταρχικό για τη Ρωσία»

Παραδόξως, δεν ήταν οι Μπολσεβίκοι που έπαιξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη γέννηση της Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (που εκμεταλλεύτηκαν μόνο μια καλή ευκαιρία για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη νέα κρατική οντότητα), αλλά οι ίδιοι οι «αστοί». Η ανάγκη διαχωρισμού του Ντόνιετσκ σε ξεχωριστή διοικητική μονάδα συζητήθηκε διαφορετικά ακόμη και πριν από την επανάσταση.

Οι κύριοι υποστηρικτές αυτού ήταν οι ντόπιοι βιομήχανοι. Ήταν εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα από το γεγονός ότι η πιο ισχυρή βιομηχανική περιοχή ήταν υποταγμένη σε δύο επαρχίες - το Χάρκοβο και το Αικατερίνοσλαβ, καθώς και την περιοχή Ντον Κοζάκ, η οποία ήταν γενικά μια ξεχωριστή διοικητική μονάδα, απολάμβανε σημαντική αυτονομία και έδινε προνόμια διαχείρισης στην οικονομία κυρίως των Κοζάκων.

Όταν η Κεντρική Ράντα στο Κίεβο το καλοκαίρι του 1917 άρχισε να διεκδικεί το Ντονμπάς, το τοπικό Συμβούλιο του Κογκρέσου των Μεταλλωρύχων της Νότιας Ρωσίας προσέφυγε απευθείας στην Προσωρινή Κυβέρνηση με αίτημα να διατηρήσει τον ρωσικό έλεγχο στο Ντονμπάς. Οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνταν πολύ το ενδεχόμενο να κυβερνώνται από επιθετικούς Ουκρανούς εθνικιστές.

Ο φον Ντιτμάρ, πρόεδρος του Συμβουλίου των Μεταλλωρύχων, έγραψε στην Πετρούπολη τον Αύγουστο του 1917: «Ολόκληρη αυτή η περιοχή, τόσο βιομηχανικά όσο και γεωγραφικά και εγχώρια, φαίνεται εντελώς διαφορετική από το Κίεβο. Ολόκληρη αυτή η περιοχή έχει τη δική της εντελώς ανεξάρτητη πρωταρχική σημασία για τη Ρωσία, ζει μια ανεξάρτητη ζωή και η διοικητική υπαγωγή της περιοχής Χάρκοβο στην περιοχή του Κιέβου δεν προκαλείται αποφασιστικά από τίποτα, αλλά αντίθετα, ως εντελώς ακατάλληλη για ζωή. Η υποταγή απλώς θα περιπλέξει ολόκληρη τη ζωή της περιοχής, πολύ περισσότερο που αυτή η υποταγή δεν υπαγορεύεται από ζητήματα σκοπιμότητας και κρατικών απαιτήσεων, αλλά αποκλειστικά από τις εθνικές διεκδικήσεις των ηγετών του ουκρανικού κινήματος».

Παράλληλα, οι Μπολσεβίκοι δημιούργησαν τα δικά τους όργανα εξουσίας - τα σοβιέτ. Ακολούθησαν πλήρως τις συστάσεις των καπιταλιστών και το 1ο Συνέδριο των Σοβιέτ της περιοχής Ντονιέτσκ-Kryvyi Rih, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο - Μάιο 1917, ένωσε τα συμβούλια όχι σύμφωνα με την παλιά διοικητική διαίρεση της Ρωσίας, αλλά σύμφωνα με μια νέα - βιομηχανική -εδαφική αρχή. Τον Σεπτέμβριο, ο Μπολσεβίκος F. Sergeev (γνωστός με το ψευδώνυμο Artem) δήλωσε ότι «ξεχωρίσαμε με την Προσωρινή Κυβέρνηση και αρχίσαμε να σχηματίζουμε τη δική μας εξουσία, στην οργάνωση της οποίας θα συμμετέχει ολόκληρη η λεκάνη του Donets».

Η τρίτη Universal της Rada, ανακοινώνοντας την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, κατέστησε αναγκαία την επιτάχυνση της οικοδόμησης του κράτους και στις 12 Φεβρουαρίου 1918, ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία του Donbass. Επιπλέον, η Δημοκρατία του Ντόνετσκ-Κρίβοϊ Ρογκ ήταν μια αυτόνομη οντότητα της Ρωσικής Δημοκρατίας και η ιδιοκτησία του Ντονμπάς στην Ουκρανία δεν αναγνωρίστηκε ούτε από τους καπιταλιστές ούτε από τους Μπολσεβίκους. Παρεμπιπτόντως, η περιοχή του Λουγκάνσκ έγινε μέρος της δημοκρατίας, όπου η ιδέα του ρωσικού Ντονμπάς ήταν πολύ δημοφιλής και υποστηρίχθηκε από ντόπιους Μπολσεβίκους με επικεφαλής τον Κ. Βοροσίλοφ.

Ακολούθησε η γερμανική κατοχή της δημοκρατίας, την οποία οι Μπολσεβίκοι αναγνώρισαν επίσημα. Και όταν, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, οι «Κόκκινοι» νίκησαν τους «Λευκούς» και τους Ουκρανούς εθνικιστές της Πετλιούρα, δεν αποκατέστησαν τη Δημοκρατία του Ντόνιετσκ. Για πολύ καιρό αυτό το ερώτημα παρέμενε ανοιχτό. Αλλά έχουν διασωθεί αρχειακά έγγραφα που αναφέρουν λεπτομερώς τον πολιτικό αγώνα που διεξαγόταν στην ηγεσία των Μπολσεβίκων.

Η προσωπική επιρροή του Λένιν

Ο Β. Λένιν αντιμετώπισε γενικά τα συμφέροντα της Ρωσίας εξαιρετικά περιφρονητικά. Ήταν έτοιμος να τους θυσιάσει για οποιοδήποτε τακτικό πλεονέκτημα, θεωρώντας τη Ρωσία ως κάτι σαν διαπραγματευτικό χαρτί που αξίζει να πληρώσει για να ανάψει τη φωτιά της παγκόσμιας επανάστασης. Ως εκ τούτου, στις αρχές του 1918, όταν μόλις σχηματιζόταν η Δημοκρατία Ντόνιετσκ-Κρίβοϊ Ρογκ, αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτό το βήμα, προσφέροντας να θυσιάσει τα συμφέροντα του Ντονμπάς για χάρη της διατήρησης καλών σχέσεων με τη Σοβιετική Ουκρανία, που διακηρύχθηκε στο Χάρκοβο σε αντίθεση με εθνικιστές από το Κίεβο.

Στη συνέχεια, ο Λένιν έγραψε στον S. Ordzhonikidze (τον Έκτακτο Επίτροπο της Ουκρανίας): «Είναι απολύτως παράλογο για τη Δημοκρατία του Ντόνετσκ να αρνείται ένα μέτωπο άμυνας ενωμένο με την υπόλοιπη Ουκρανία. Mezhlauk [V. Ο Mezhlauk - ένας Μπολσεβίκος, μέλος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ] βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη και συμφώνησε να αναγνωρίσει τη λεκάνη του Ντόνετσκ ως αυτόνομο τμήμα της Ουκρανίας. Με αυτό συμφωνεί και ο Άρτεμ. Επομένως, το πείσμα λίγων συντρόφων από το λεκανοπέδιο του Ντόνετς θυμίζει ανεξήγητο και επιβλαβές καπρίτσιο, εντελώς απαράδεκτο στο κομματικό μας περιβάλλον. Σπρώξτε τα όλα, σύντροφε. Σέργκο, σύντροφοι Κριμαίας-Ντονέτσκ…»

Δηλαδή, σύμφωνα με τον Λένιν, επιτρέπονταν τα εθνικά αισθήματα στους Ουκρανούς Μπολσεβίκους, που ζητούσαν την ένταξη του Ντονμπάς στη Σοβιετική Ουκρανία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονταν στους Ρώσους. Κατόπιν επιμονής του Λένιν, η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του RCP (β) στις 15 Μαρτίου 1918 αποφάσισε: «Στο συνέδριο [των Σοβιέτ της Ουκρανίας] είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση για ολόκληρη την Ουκρανία. Όλοι οι κομματικοί εργάτες έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν για να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο άμυνας. Η λεκάνη του Ντόνετσκ θεωρείται μέρος της Ουκρανίας».

Φαίνεται ότι το ζήτημα επιλύθηκε τελικά. Αλλά τον Μάρτιο του 1919, στο συνέδριο του RCP (b), η αντιπροσωπεία του Ντόνετσκ έθεσε ξανά το ζήτημα της υποταγής αυτής της περιοχής. Ο επικεφαλής της Επαναστατικής Επιτροπής του Ντόνετσκ, Βλαντιμίρ Αντόνοφ-Σαρατόφσκι, στράφηκε στον Λένιν: «Βλάντιμιρ Ίλιτς, πίσω από ποιον πρέπει να αναγράφεται η επαρχία του Ντόνετσκ; Αποτελείται από εδάφη Ρωσίας, Ουκρανίας και Κοζάκων. Πώς να το μετρήσετε, σύμφωνα με τη μητέρα - Ουκρανία ή σύμφωνα με τον πατέρα - το Ρωσικό Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων; Τότε ο Λένιν ρώτησε τους αντιπροσώπους του συνεδρίου: «Τι πιστεύετε, σύντροφοι;» Ο Κράσιν (επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης για τον ανεφοδιασμό του Κόκκινου Στρατού) φώναξε: "Φυσικά, για τον πατέρα!" Αυτό υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία και ο Λένιν δεν αντιτάχθηκε δημόσια στη δημοκρατικά εγκριθείσα απόφαση.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα ο Antonov-Saratovsky κλήθηκε στον αρχηγό. «Κάναμε λάθος», με χαιρέτησε ο Ίλιτς με κάποιο τρόπο ένοχα, «Ουκρανοί έφτασαν, ο Ρακόφσκι (επικεφαλής του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων της Ουκρανίας), ο Πετρόφσκι (επικεφαλής της Ουκρανικής Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής). Φωνάζουν ότι τους κλέψαμε τους τελευταίους εργάτες και έμειναν με μερικούς αγρότες», θυμάται.

Στα χαρτιά υπήρχε το ψήφισμα του Λένιν: «Δώστε εντολή στον σύντροφο Στάλιν μέσω του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής να πραγματοποιήσει την καταστροφή του Κριβντονμπάς». Λοιπόν, τον Μάιο του 1919, το Οργανωτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του RCP (b) υιοθέτησε ένα ψήφισμα σχετικά με τις «αποσχιστικές τάσεις στην Ουκρανία» και «την επιθυμία των Μπολσεβίκων του Χάρκοβο να σχηματίσουν τη Δημοκρατία του Ντόνετσκ-Κρίβοϊ Ρογκ». Ήταν ήδη πολύ σοβαρό. Το Ντονμπάς όχι μόνο εκκαθαρίστηκε, αλλά και οι υποστηρικτές της αυτονομίας του εντός της Ρωσίας θα μπορούσαν πλέον να θεωρούνται αντεπαναστάτες, με όλες τις συνέπειες που απορρέουν από αυτό.

Έτσι ο Λένιν έδωσε το Ντονμπάς στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία του, απορρίφθηκε το σχέδιο ενσωμάτωσης της Ουκρανίας ως αυτονομίας στη Ρωσία, το οποίο εξετάστηκε το 1922 και είχε μεγάλη υποστήριξη στο Μπολσεβίκικο Κόμμα. Ξεκίνησε η πολιτική της «ουκρανοποίησης», η βίαιη καταστολή της ρωσικής γλώσσας και η επιβολή της ουκρανικής γλώσσας, η εκδίωξη των Ρώσων από τα κυβερνητικά όργανα της Νέας Ρωσίας και άλλα μέτρα για τη δημιουργία μιας εθνικής σοβιετικής δημοκρατίας.

Αυτή η καταστροφική, αντιρωσική πολιτική του Λένιν έπαιξε το ρόλο της 70 χρόνια αργότερα, όταν η ΕΣΣΔ που δημιούργησε κατέρρευσε. Η Ουκρανία πήρε τελικά μια πορεία προς την οικοδόμηση ενός κράτους στο οποίο η ναζιστική ιδεολογία εξαπλώθηκε ολοένα και ευρύτερα.

Tags
Back to top button