Τα ψάρια και τα θαλασσινά εκτός ότι είναι υγιεινά, είναι και σκέτη απόλαυση. Προϋπόθεση φυσικά, είναι να είναι φρέσκα και να έχουν…συντηρηθεί και μαγειρευτεί σωστά. Επειδή αυτό από μόνο του είναι μια τέχνη που δεν την κατέχουν όλοι, θα πρέπει να μυηθούμε στα μυστικά της. Μάθετε τι πρέπει να προσέχετε όταν διαλέγετε ψάρια για να μην σας κοροϊδεύουν οι επιτήδειοι.
Πώς να ψωνίζετε ψάρια στο ιχθυοπωλείο
Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να διαλέγετε τα ψάρια ένα ένα. Αν ένας έμπορος θέλει να κοροϊδέψει τους πελάτες ανακατεύει τα φρέσκα ψάρια με τα μπαγιάτικα και βάζει πάνω πάνω τα φρέσκα. Οπότε θα πρέπει να τα διαλέγετε με τα χεράκια σας επιλεκτικά.
Θα μάθετε να κοιτάτε τα ψάρια στα μάτια. Αν τα μάτια σας φαίνονται θολά, να ξέρετε ότι δεν είναι φρέσκα, αλλά μπορεί να είναι ασφαλή να καταναλωθούν. Ας μην είναι η πρώτη σας προτίμηση.
Στη συνέχεια θα ελέγχετε αν τα βράγχια των ψαριών έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Τότε είναι σίγουρα φρέσκα. Αν δείτε ξεθωριασμένο κόκκινο, αποφύγετέ το.
Ζουλήξτε τα με το δάχτυλό σας. Αν η σάρκα είναι ελαστική και έχει επαναφορά είναι οκ. Αν όταν το ζουλάτε αφήνει σημάδι, αυτό σημαίνει ότι το ψάρι είναι πολλών ημερών.
Διαλέξτε τα από την όψη. Αν το ψάρι γυαλίζει και δείχνει «μεταλλικό» και καθαρό είναι φρέσκο. Τα πιο φρέσκα ψάρια έχουν μια στρώση από «θαλασσινή γλίτσα» στη σάρκα τους. Εάν η σάρκα είναι θολή ή έχει αποχρωματισμένες κηλίδες αφήστε το καλύτερα. Επίσης εάν το ψάρι έχει λέπια θα πρέπει να είναι πολλά και να μην έχουν ξεραθεί.
Τέλος το πιο χαρακτηριστικό είναι η μυρωδιά του. Εάν σας μυρίζει αλμύρα ή έστω σαν αγγούρι να το επιλέξετε. Εάν μυρίζει ύποπτα ή σας μυρίζει αμμωνία πετάξτε το μακριά. Θα είναι ύποπτο και να το φάτε.
Ό,τι ισχύει για τα ψάρια ισχύει και για τα φιλέτα ψαριού, συν ένα ακόμα. Εάν το φιλέτο έχει υγρό στη σάρκα του θα πρέπει να είναι διάφανο και όχι γαλακτώδες γιατί αυτό δείχνει ότι βρίσκεται σε αποσύνθεση.
Θαλασσινά και οστρακοειδή
Να θυμάστε όταν διαλέγετε οστρακοειδή ότι πωλούνται ζωντανά. Χτυπήστε τα στο όστρακο, θα πρέπει να δείτε να κλείνει πιο σφιχτά. Εάν κατά λάθος μαγειρέψετε ένα νεκρό οστρακοειδές θα το καταλάβετε από το γεγονός ότι δεν θα ανοίγει. Μην το καταναλώσετε.
Όταν διαλέγετε αστακούς και καβούρια διαλέξτε αυτά που κινούνται ζωηρά. Αυτά είναι τα πιο φρέσκα.
Χταπόδια και καλαμάρια
Συνήθως τα χταπόδια και καλαμάρια πωλούνται κατεψυγμένα.
Εάν θέλετε οπωσδήποτε να καταναλώσετε φρέσκο χταποδάκι θα πρέπει να το τσιμπήσετε μόνοι σας με καμάκι ή να το πάρετε από ψαρά που έχει μόλις γυρίσει με το σκάφος με την «πραμάτεια» του.
Η καλύτερη περίοδος για να βρείτε φρέσκα καλαμάρια είναι Αύγουστο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου που είναι η εποχή τους. Όπως και με τα ψάρια, θα καταλάβουμε αν είναι φρέσκα κοιτώντας τα μάτια τους. Αν είναι γυαλιστερά και διαυγή διαλέξτε τα.
Γαρίδες οι κατεψυγμένες
Όχι δεν είναι τίτλος διαφήμισης, αλλά μάλλον η πραγματικότητα. Είναι εντελώς απίθανο να βρείτε φρέσκιες γαρίδες στην Ελλάδα. Αν σας το πουν σε κάποια ταβέρνα να τις φοβηθείτε.
Διαλέξτε κατεψυγμένες γαρίδες που πωλούνται ολόκληρες. Το κέλυφος προστατεύει τη γαρίδα από την ακαμψία της ψύξης και η γαρίδα παραμένει ζουμερή όταν έχει και το κεφαλάκι της. Είναι φυσικά πιο μπελαλίδικη στο μαγείρεμα και καθάρισμα, αλλά χαλάλι αν είναι να φάτε κάτι καλό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις καραβίδες.