Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτυχία τεχνών: Η ανακοίνωση της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.) στο Υπουργείο Πολιτισμού

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.), μετά από την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, την σχετική ανακοίνωση της Κυβέρνησης και τον σάλο που προκλήθηκε για το ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών.

Ν. Ηλιόπουλος: Να καταργηθεί το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών

Η ανακοίνωση

1) Το ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών, χρονίζει ήδη από το 2003. Παρά τις πολλές παρεμβάσεις, συζητήσεις, επαφές και προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς από τα αρμόδια όργανα στις Κυβερνήσεις, το Π.Δ. 85/2022 επιλέγει να διευθετήσει (!) το σοβαρότατο αυτό ζήτημα εξισώνοντας όλα τα πτυχία των Ανώτερων Δραματικών Σχολών με το Απολυτήριο Λυκείου και υποβιβάζοντας σε ΔΕ τους αποφοίτους τόσο των ιδιωτικών όσο και των κρατικών σχολών (Εθνικού Θεάτρου / Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος).

2) Ο νόμος 1158/1981 βάσει του οποίου λειτουργούν σήμερα οι Ανώτερες Δραματικές Σχολές (ιδιωτικές και δημόσιες) εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, δεν έχει καταργηθεί, κατατάσσει δε όλες τις σχολές στην Ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, δηλ. την τριτοβάθμια. Πέρα από τις προφανείς αντιφάσεις, το επίμαχο Π.Δ. 85/2022 σαφώς υποβαθμίζει τους καλλιτέχνες και ειδικότερα τους καλλιτέχνες των παραστασιακών τεχνών, οι οποίοι απειλούνται με μειώσεις μισθολογίου για θέσεις που ήδη κατέχουν νομίμως και δικαίως, καθώς και αποκλεισμό από την διεκδίκηση θέσεων διοίκησης σε κρατικά, δημοτικά ή περιφερειακά θέατρα και αλλού. Θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μόνο θέσεις που απαιτούν απολυτήριο Λυκείου. Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με το Π.Δ. 85/2022, οι απόφοιτοι των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών θα διαθέτουν πτυχίο που δεν θα έχει ισοτιμία που να αντιστοιχεί στην Τρίτη Βαθμίδα.

3) Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι οι σπουδαστές των Δραματικών Σχολών έχουν τριετή, εντατική εκπαίδευση ενώ η καθημερινή τους παρουσία στις σχολές είναι πολύωρη και πολύ πέραν των ωραρίων των μαθημάτων τους, καθώς ασχολούνται, ασκούνται και προετοιμάζονται γενικότερα για την επαγγελματική τους πορεία. Αυτά τα στοιχεία, όπως και η μετέπειτα άσκηση και τριβή με τα επαγγέλματά τους (ηθοποιοί, σκηνοθέτες κ.λπ.), καθιστά τους καλλιτέχνες αυτούς κατάλληλους για θέσεις (ιδιαίτερα στην εκπαίδευση) από τις οποίες εξ αντικειμένου τους αποκλείουν οι διατάξεις του ΠΔ 85/2022.

4) Το ΠΔ 85/2022 υποτιμά βαθιά τους καλλιτέχνες και την καλλιτεχνική τους υπόσταση προκαλώντας αισθήματα αγανάκτησης. Οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (ΑΜΚΕ) που είναι τα μέλη της ΕΜΚΕΘΙ, απαρτίζονται από καλλιτέχνες των παραστασιακών τεχνών με αντικείμενο την παραγωγή καλλιτεχνικών παραστάσεων και έχουν αλλάξει το πρόσωπο του Ελληνικού Θεάτρου τις τελευταίες δεκαετίες. Επαναλαμβάνουμε ότι το επίμαχο Π.Δ. δεν πλήττει μόνο επαγγελματικά και οικονομικά τους καλλιτέχνες, αλλά θίγει βαθύτατα την αξιοπρέπεια και την δημιουργική τους υπόσταση, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει στη χώρα που γέννησε το θέατρο.

Τα αιτήματα

Η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.), συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών, και

Ζητούμε:

α) Την απόσυρση του ΠΔ 85/2022

β) Να διαβάζεται η παρούσα ανακοίνωση της Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ. στο κοινό, πριν ή μετά από κάθε παράσταση θιάσων-μελών μας.

Το Δ.Σ. της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.)

Tags
Back to top button