«Σπάει» τα αρνητικά ρεκόρ πληρότητας έπειτα από κάθε εφημερία το Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς και εργασίας για το προσωπικό.
Το πρόσφατο…ρεκόρ, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, αφορά εφημερία που «έκλεισε» με 52 εισαγωγές, κι ενώ η δυναμικότητα του τμήματος είναι 20 κλίνες.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν, από τις 52 εισαγωγές- ρεκόρ οι 31 ήταν εισαγγελικές εντολές.
«Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε εντελώς απαράδεκτες συνθήκες, στερούμενοι στοιχειωδών συνθηκών ασφάλειας & υγιεινής. Δεν υπάρχει προαύλιος χώρος καθώς η κλινική βρίσκεται στον 9ο όροφο (παγκόσμια πρωτοτυπία!). Δεν υπάρχει προσωπικός χώρος και συνθήκες ηρεμίας με συνέπεια να δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους. Αρκετές φορές σε αρρώστους με παθολογικά προβλήματα, αναγκαστικά γίνονται νοσηλευτικές πράξεις στο διάδρομο προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των αρρώστων. Οι δε συνθήκες υγιεινής μεταφράζονται σε… 1 τουαλέτα για 20 αρρώστους» περιγράφουν οι εργαζόμενοι τη μελανή πραγματικότητα του τμήματος.
Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, απαιτούν ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, λήψη μέτρων από τη διοίκηση για τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες
Η ιστορία του Ψυχιατρικού Τμήματος
Η Λειτουργία του Ψυχιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ξεκίνησε το 1989, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Σχεδιάστηκε ως ανοιχτή μονάδα με 20 κλίνες (σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια), για την εκούσια νοσηλεία ψυχικά ασθενών, οι οποίοι έχουν συνείδηση της κατάστασής τους.
Μετά το σεισμό του 1999 και τις ζημιές που υπέστησαν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο), στο Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου (όπως και στα υπόλοιπα Γενικά Νοσοκομεία) ξεκίνησε και η ακούσια νοσηλεία, με τη διαδικασία της εισαγγελικής εντολής, χωρίς ωστόσο, όπως επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων, να υπάρχει η ανάλογη υποδομή.
Έτσι, οι υπερδιπλάσιοι ασθενείς (σε σχέση με τις κλίνες) σε επικουρικές κλίνες (ράντζα) σε άσχημες συνθήκες και με το ίδιο προσωπικό, έγιναν ο κανόνας.
Αναφέρεται το Σωματείο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία «που στο όνομα δήθεν της αποασυλοποίησης ζητά το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων με απώτερο σκοπό την μείωση των δαπανών. Έτσι, μέχρι τώρα έχουν κλείσει τα 6 από τα 9 ψυχιατρικά νοσοκομεία τη χώρας χωρίς να έχει αναπτυχθεί στοιχειώδες δίκτυο δομών για πρωτοβάθμια φροντίδα στη ψυχική υγεία, αλλά ούτε και επαρκείς ξενώνες με ανθρώπινες συνθήκες για τα ήπια περιστατικά».
«Το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να «συμμαζέψει τ’ ασυμμάζευτα» έφερε την πρόταση για νέο πρόγραμμα εφημέρευσης για τις ψυχιατρικές κλινικές του δημοσίου» σημειώνουν, και καταλογίζουν στους κυβερνώντες πως «αντί να σκύψουν σοβαρά πάνω στο πρόβλημα, εξακολουθούν όπως και οι προηγούμενοι – παίζοντας με τις εντυπώσεις – να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και το υγειονομικό προσωπικό ότι δήθεν γίνεται προσπάθεια να … διορθώσουν λίγο την κατάσταση. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ήδη …κατάφεραν να μεταφέρουν και πάλι το πρόβλημα στους εργαζόμενους που δουλεύουν στις ψυχιατρικές δομές για να αρχίσει μεταξύ τους μία διελκυστίνδα για το ποιος θα έχει λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερα ράντζα ή ποιος θα κάνει λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερες εφημερίες τον μήνα».