Αποτελεσματικό κρίθηκε μετά από δοκιμή σε μαϊμούδες ένα εμβόλιο που έφτιαξαν Αμερικανοί επιστήμονες, το οποίο μπλοκάρει την ευφορία που προκαλεί η ευφορία της ηρωίνης στον οργανισμό.
Είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της ηρωίνης και οποιουδήποτε άλλου οπιοειδούς, που φθάνει σε αυτό το προχωρημένο στάδιο προκλινικών δοκιμών. Είχαν προηγηθεί δοκιμές του σε τρωκτικά και ακολούθησε ο έλεγχός του σε μεγαλύτερα ζώα.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps και του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Κιμ Τζάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Journal of American Chemical Society, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το εμβόλιο σύντομα θα δοκιμασθεί και σε ανθρώπους.
Το εμβόλιο «δουλεύει» εκθέτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα σε ένα τμήμα του μορίου της ηρωίνης, έτσι ώστε ο οργανισμός να αναπτύξει αντισώματα ενάντια στην ηρωίνη και στις ψυχοδραστικές ουσίες της. Τα αντισώματα εξουδετερώνουν τα μόρια της ηρωίνης, εμποδίζοντάς τα να φθάσουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν το αίσθημα της ευφορίας.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι «φρενάροντας» αυτό το αίσθημα θα μειωθεί δραστικά η επιθυμία πολλών εθισμένων χρηστών να κάνουν ξανά και ξανά χρήση του επικίνδυνου ναρκωτικού.
Η ανάπτυξη του εμβολίου έχει αρχίσει εδώ και οκτώ χρόνια. Η χορήγησή του σε τρεις δόσεις σε τέσσερα πειραματόζωα (ρέζους μακάκους) δημιούργησε μια αποτελεσματική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων. Το αποτέλεσμα ήταν πιο αισθητό κατά τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό, αλλά διήρκεσε για πάνω από οκτώ μήνες. Δεν διαπιστώθηκαν κάποιες παρενέργειιες στις μαϊμούδες.
«Πιστεύουμε ότι αυτό το εμβόλιο θα αποδειχθεί ασφαλές και στις δοκιμές σε ανθρώπους» δήλωσε ο Τζάντα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο παρελθόν είχαν δοκιμασθεί εμβόλια ενάντια σε άλλα ναρκωτικά απευθείας σε ανθρώπους, χωρίς να προηγηθούν ολοκληρωμένες δοκιμές σε μεγάλα ζώα και είχαν τελικά αποτύχει.
Το νέο εμβόλιο προορίζεται αποκλειστικά για την ηρωίνη και όχι για άλλα οπιοειδή ναρκωτικά ή οπιούχα αναλγητικά που προκαλούν εθισμό. Το επόμενο βήμα θα είναι οι ερευνητές να συνεργασθούν με κάποια φαρμακευτική εταιρεία για να κάνουν δοκιμές σε ανθρώπους.