
Την εκτίμησή του ότι «η Ελλάδα έχει έναν πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που γνωρίζει απολύτως πώς πρέπει να διαπραγματεύεται με την διακυβέρνηση Τραμπ» εξέφρασε, χθες, Σάββατο 5 Ιουλίου, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, συνομιλώντας με τον Αθανάσιο Έλλις στη θεματική ενότητα με τίτλο «Γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, η Ανατολική Μεσόγειος και ο δρόμος για την Ινδία» στους φετινούς «Διαλόγους της Νισύρου».
«Ο Μητσοτάκης καταλαβαίνει πώς πρέπει να διαχειριστεί την διακυβέρνηση Τραμπ. Και αυτό είναι πολύ θετικό» ξεκαθάρισε ο Τόμας Μίλερ, ο οποίος θήτευσε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα από το 2001 έως και το 2004 ενώ νωρίτερα, από το 1997 έως και το 1999 διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ο κύριος Μίλερ χαρακτήρισε «αίνιγμα» για πολλούς Αμερικανούς την διακυβέρνηση Τραμπ. «Δεν είμαι εδώ για να γίνω διερμηνέας της διακυβέρνησης Τραμπ. Δεν έχω διασυνδέσεις με την διακυβέρνηση Τραμπ και στην πραγματικότητα πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν διασυνδέσεις» ανέλυσε και πρόσθεσε: «Αυτή η διακυβέρνηση δεν ασκεί παραδοσιακή εξωτερική πολιτική. Ότι έκανα ως διπλωμάτης για τρεις δεκαετίες έχει πεταχθεί από το παράθυρο. Δεν λειτουργεί έτσι η διακυβέρνηση Τραμπ».
«Είναι», επισήμανε, «μια προσωποποιημένη εξωτερική πολιτική από έναν πρόεδρο που έχει αποκόψει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, αρνείται να διορίσει ανθρώπους καριέρας στο διπλωματικό σώμα ως πρέσβεις».
Από την άλλη, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο κύριος Μίλερ εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προτίμηση στους ισχυρούς ανθρώπους όπως ο Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Ερντογάν, «και αυτό» είπε «δεν είναι καλό για την Ελλάδα».
Επίσης, «οι ΗΠΑ έχουν ένα πρόεδρο που αγαπά να κλείνει συμφωνίες. Τα πάντα για αυτόν (τον Ντόναλντ Τραμπ) έχουν να κάνουν με συμφωνίες. Έγραψε και βιβλίο σχετικά με αυτό».
«Αυτό που με ανησυχεί», υπογράμμισε ο κύριος Μίλερ, «είναι ότι μπορεί να εστιάσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να θεωρήσει ότι μπορεί να γίνει κάποια συμφωνία. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για την Ελλάδα. Και επειδή είναι ένας πολύ καλός πολιτικός γνωρίζει ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι πολύ ισχυρή. Και θα το σκεφτόταν ξανά και ξανά πριν τους αναστατώσει χωρίς λόγο».
Ειδικότερα, για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο κύριος Μίλερ ξεκαθάρισε ότι είναι «ισχυρή στην Ουάσινγκτον». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έρχομαι στην Ελλάδα από το 1985. Εδώ και σαράντα χρόνια. Ένα πράγμα παραμένει σταθερό. Δεν έχει να κάνει με τους αριθμούς και τα χρήματα. Οι άνθρωποι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας βρίσκουν τρόπο να κάνουν πράγματα. Όχι μόνο με τον εκάστοτε πρόεδρος αλλά και με το Κογκρέσο. Τόσο η ελληνοαμερικανική όσο και η αμερικανοκυπριακή κοινότητα διαδραματίζουν ρόλο στις ΗΠΑ».