Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Πρωτοπόροι οι Αρχαίοι Έλληνες: Aνακάλυψαν τον υδραυλικό τηλέγραφο

Ο υδραυλικός τηλέγραφος, που επινοήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., ήταν ένα πρωτοποριακό σύστημα επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων.

Αυτό το πρωτότυπο τηλεπικοινωνιακό μέσο, θεωρείται το πρώτο στον κόσμο και σχεδιάστηκε από τον Αινεία τον Τακτικό για στρατιωτικούς σκοπούς, προκειμένου να μεταδίδει γρήγορα προσυμφωνημένα μηνύματα μέσα στην αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο τρόπος λειτουργίας του περιγράφεται στο έργο του Αινεία για την πολιορκία, Πολιορκητικά, το οποίο διασώθηκε από τον ιστορικό Πολύβιο. Τα μηνύματα ήταν σύντομα και ξεκάθαρα, όπως «Εχθρός σε κοντινή απόσταση», «Επίθεση ιππικού», «Χρειαζόμαστε σιτάρι», «Δράση πεζικού», κ.λπ.

Κατά τους πολέμους, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον υδραυλικό τηλέγραφο από διάφορες τοποθεσίες, επιλέγοντας υψώματα με στρατηγική θέση για την τοποθέτηση των σημάτων. Το σύστημα περιλάμβανε δύο κυλινδρικά δοχεία, γεμάτα με νερό, τα οποία τοποθετούνταν σε δύο ξεχωριστά σημεία.

Κάθε δοχείο είχε στο κέντρο του έναν πλωτήρα που έφερε μια ράβδο, στην οποία ήταν γραμμένα συγκεκριμένα μηνύματα. Όταν ο χειριστής ήθελε να στείλει ένα μήνυμα, σήκωνε έναν πυρσό. Ο παραλήπτης έβλεπε το σήμα και ανυψωνόταν και εκείνος έναν πυρσό για επιβεβαίωση. Στη συνέχεια, άνοιγαν ταυτόχρονα τις βαλβίδες και η στάθμη του νερού στα δοχεία άρχιζε να κατεβαίνει, μέχρις ότου η ράβδος εμφανίσει το επιθυμητό μήνυμα.

Κεραμέως από Βρυξέλλες: Η ανεργία στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 46%

Μόλις το μήνυμα ήταν ορατό, ο αποστολέας σήκωνε ξανά τον πυρσό, και ο παραλήπτης έκλεινε την βαλβίδα, διακόπτοντας τη ροή του νερού. Η ταυτόχρονη λειτουργία των χειριστών ήταν κρίσιμη για την ακρίβεια του μηνύματος, καθώς οποιοδήποτε σφάλμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λανθασμένη πληροφορία σε κρίσιμες στιγμές, όπως κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ο Πολύβιος, τον 2ο αιώνα π.Χ., έγραψε για την τεχνολογία αυτή και ανέφερε πως παρότι φαινόταν απλή, ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα στην επικοινωνία, αφού μπορούσε να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα σε μακρινές αποστάσεις χωρίς να παρεμβληθεί ο εχθρός. Το σύστημα ήταν τόσο ασφαλές, που ο εχθρός έβλεπε μόνο τις λάμψεις των πυρσών, χωρίς να μπορεί να υποκλέψει το περιεχόμενο του μηνύματος.

Κατά τον Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο (264-241 π.Χ.), ο υδραυλικός τηλέγραφος χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή στρατιωτικών μηνυμάτων μεταξύ Σικελίας και Καρχηδόνας, επιτρέποντας σε στρατιωτικές και πολιτικές ομάδες να προετοιμαστούν κατάλληλα για πιθανές επιθέσεις.

Αυτός ο πρώιμος τρόπος επικοινωνίας άνοιξε τον δρόμο για τις επόμενες εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες συνεχίζουν να εξελίσσονται μέχρι και σήμερα. Μια ανακατασκευή του υδραυλικού τηλέγραφου και μηνύματα από περιόδους πολέμου εκτίθενται στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στην Αθήνα.

Tags
Back to top button