Περικοπές των φόρων για τις επιχειρήσεις και περικοπές των επιδομάτων για τους αιτούντες άσυλο απαιτεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Aυτό είναι το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, αψηφώντας τις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και προβάλλοντας θέσεις οι οποίες ενδέχεται να περιπλέξουν κι άλλο τις επικείμενες συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ελπίζει να εξασφαλίσει τέταρτη θητεία πείθοντας το κεντροαριστερό SPD να ανανεώσει τον «μεγάλο συνασπισμό» που κυβέρνησε τη Γερμανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μολονότι οι δύο παρατάξεις, τόσο οι συντηρητικοί όσο κι οι σοσιαλδημοκράτες, υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οι διερευνητικές συνομιλίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν από την Κυριακή 7η Ιανουαρίου ως την Παρασκευή 12η Ιανουαρίου.
Το SPD, το οποίο αρχικά ήθελε να παραμείνει στην αντιπολίτευση, συμφώνησε να εξετάσει το ενδεχόμενο για την προάσπιση της πολιτικής σταθερότητας, αφού οι διερευνητικές συνομιλίες της Μέρκελ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα κατέρρευσαν τον Νοέμβριο. Ωστόσο τα στελέχη του SPD δεν υπόσχονται τίποτε.
Κείμενα θέσεων της CSU καθιστούν εκ των προτέρων σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, μολονότι η Μέρκελ και άλλοι δηλώνουν πως θέλουν μια ταχεία διαδικασία για τον σχηματισμό σταθερής νέας κυβέρνησης.
Η CSU, που ιστορικά εκφράζει πιο συντηρητικές θέσεις από την ευρύτερη Χριστιανική Ένωση, θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στις συνομιλίες. Τα δύο κόμματα της Ένωσης προβάλλουν μια εικόνα ενότητας τους τελευταίους μήνες, έπειτα από την παρατεταμένη σύγκρουση που υπέβοσκε εξαιτίας της απόφασης της Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες και η Γερμανία να υποδεχθεί έκτοτε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Σε έγγραφό της που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, η CSU τόνιζε πως θέλει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες προκειμένου να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ, το ποσοστό-στόχο του NATO, αξίωνε σκληρότερες πολιτικές όσον αφορά τη μετανάστευση, ενώ απέρριπτε τη στενότερη ολοκλήρωση στην ΕΕ. Οι θέσεις αυτές προοιωνίζονταν ήδη μια μετωπική σύγκρουση με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Νέα κείμενα θέσεων, που προετοιμάστηκαν εν όψει μιας κομματικής συνεδρίασης της CSU αυτή την εβδομάδα, αναγγέλλουν κι άλλες συγκρούσεις.
Στο ένα κομματικό έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου αποκάλυψε πρώτο το γερμανικό περιοδικό Focus, η CSU αξιώνει να προωθηθούν περικοπές των φόρων για τις επιχειρήσεις, επικαλούμενη τα μέτρα που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και ανάλογες πρωτοβουλίες στη Βρετανία και στη Γαλλία.
«Εάν η Γερμανία δεν αναλάβει δράση, στο εγγύς μέλλον θα έχει έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο συγκριτικά», σημειώνεται στο κείμενο.
Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Άντρεα Νάλες έχει από την πλευρά της προτείνει αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πλουσιότερους Γερμανούς. Το κόμμα πιέζει να αυξηθούν οι δαπάνες για τις υποδομές, την παιδεία, την υγειονομική περίθαλψη και άλλους τομείς προτεραιότητας για την κοινωνία.
Άλλο κείμενο της CSU απαιτεί να υπάρξουν περικοπές στα επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο, ώστε να αποθαρρυνθούν μετανάστες που θέλουν να πάνε στη Γερμανία, έγραψε τη Δευτέρα η Augsburger Allgemeine.
Αντί να λαμβάνουν υψηλότερα προνοιακά επιδόματα έπειτα από 15 μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα, το κόμμα θέλει οι αιτούντες άσυλο να παίρνουν το βασικό επίδομα για 36 μήνες.
«Θέλουμε να μειωθούν τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας για τους αιτούντες άσυλο ώστε η Γερμανία να μην συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος μαγνήτης για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο», είπε στην εφημερίδα ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ, κορυφαίο στέλεχος της CSU.
Η πίεση στη Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση, σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές, εντείνεται.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε το Σάββατο ότι δεν θα απέκλειε τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας εάν δεν υπάρξει συμφωνία με το SPD.
Μια άλλη λύση θα ήταν η προκήρυξη νέων εκλογών, όμως αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτές θα μπορούσαν να σημάνουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εκμεταλλευόμενο τις ανησυχίες για την κρίση των μεταναστών και των προσφύγων εξέλεξε βουλευτές στην Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ