Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Πρόταση-βόμβα για την Ελλάδα: Η ΕΚΤ δε θα πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Πρόταση-βόμβα για την Ελλάδα και τις προοπτικές που διαφαίνονται για ανάπτυξη κατέθεσε η Διεθνής Διαφάνεια, εκφράζοντας την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολούθησε ορθή πολιτική κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, τονίζοντας δε, πως θα πρέπει να αποχωρήσει από την εμπλοκή της στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας (τρόικα), μεταξύ των οποίων και το ελληνικό.

Η Διεθνής Διαφάνεια, μία Επιτροπή που εξετάζει και συγκρίνει τα στοιχεία, προτείνοντας τρόπους καταπολέμησης των κακών κειμένων και της διαφθοράς στην οικονομία, προχώρησε σε μία ανασκόπηση των ενεργειών της ΕΚΤ, στην οποία συνεργάστηκαν και υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας. Βάσει όσων προέκυψαν από τον έλεγχο, η Διεθνής Διαφάνεια ζήτησε μεγαλύτερο και αυστηρότερο έλεγχο των ευρωπαϊκών οργάνων, προκειμένου να επέλθει και να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών και μεγεθών και να επιτευχθεί ένα «οριακό επίπεδο» για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, το «γενικό πλαίσιο της ΕΚΤ δεν είναι κατάλληλο για τη λήψη ριζικών αποφάσεων σε επίπεδο πολιτικής, από το διοικητικό συμβούλιο».

Το «καμπανάκι» από την Επιτροπή Διεθνούς Διαφάνειας έρχεται μετά τις πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των τραπεζών της ευρωζώνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena και ιδιαιτέρως το γεγονός ότι αποτελεί μέρος της τρόικας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Η εισήγηση της Διεθνούς Διαφάνειας, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρακολουθεί -και όχι να συμμετέχει- στα προγράμματα διάσωσης. Όπως αναφέρεται σχετικά στην έκθεση, βάσει των νόμων, η ΕΚΤ έχει λάβει την αυστηρή εντολή να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών, με πρώτιστο στόχο της την επίτευξη του στόχου στον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%.

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας ανέφερε τις κινήσεις που έγιναν από την ΕΚΤ και τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη τόσο για τη βοήθεια στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, το 2010, όσο και για τις Ισπανία και Κύπρο που ακολούθησαν. Γίνεται αναφορά σε «μυστικές επιστολές» που εστάλησαν από την ΕΚΤ στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, στις οποίες τονίζονταν ότι οι αγορές ομολόγων θα ήταν σε άμεση εξάρτηση με τις προσπάθειες μεταρρύθμισης σε διάφορους τομείς, καθώς και την απόφαση για άρση της χρηματοδότησης μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, το 2015.

Ειδικότερα για την Ελλάδα αναφέρεται το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να συμπεριληφθεί η χώρα στα μέτρα που ελήφθησαν για την ποσοτική χαλάρωση της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ώστε να αποσυμπιεστεί η ελληνική οικονομία. Η ΕΚΤ, όπως τονίζεται, είχε δεσμευτεί ότι δεν θα αναλάβει τον κίνδυνο αγοράς ελληνικών ομολόγων, πριν λάβει εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας καλεί την ΕΚΤ να διασφαλίσει πρωτίστως τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν προβάλει τις οποιεσδήποτε απαιτήσεις στις κυβερνήσεις ως αντάλλαγμα για την οικονομική τους υποστήριξη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συστάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας, επισήμανε ωστόσο, ότι ορισμένες από αυτές βρίσκονται εκτός του πλαισίου των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, όπως αυτές ορίζονται από τις υπογεγραμμένες συνθήκες της Ευρωζώνης.

Στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας καυτηριάζεται επίσης ο ρόλος των εκλεγμένων κυβερνήσεων, οι οποίες αποφεύγουν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, μετατοπίζοντας τις ευθύνες στους τεχνοκράτες.

Tags
Back to top button