Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πρόταση Μακρόν για «αμυντική αλληλεγγύη» στην ΕΕ - Έρχονται μέτρα κοινής άμυνας στους επόμενους μήνες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε σε ανύποπτο χρόνο να κάνει κάποιες πολύ σημαντικές προτάσεις για το αμυντικό μέλλον της ΕΕ.

Η πρώτη ήταν η αμυντική στροφή της ΕΕ στη Ρωσία, μία δήλωση που προσανατολιζόταν περισσότερο στο να «τσιγκλίσει» τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόνταλντ Τραμπ.

Η δεύτερη και ίσως πιο ουσιαστική έγινε πάλι προς την κατεύθυνση της αμυντικής ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και ουσιαστικά την αναβάθμισή της σε στρατιωτική συμμαχία, όπου τα μέλη θα δείχνουν «στρατιωτική αλληλεγγύη».

Βέβαια κάτι τέτοιο παραμένει ουτοπικό ειδικά στο πλαίσιο της «αλληλεγγύης» που το ενέταξε ο Μακρόν καθώς οι Ευρωπαίοι πολλές φορές δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τα άλλα κράτη μέλη, πόσο μάλλον να πεθάνουν.

Παρ' όλα αυτά το ότι συζητείται ανοικτά πλέον μία αμυντική στροφή της Ευρώπης μόνο θετικό μπορεί να είναι, βέβαια κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούν οι ΗΠΑ αφού έτσι υποβαθμίζεται σημαντικά ο ρόλος του ΝΑΤΟ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη Πέμπτη από το Ελσίνκι να υπάρχει «σχεδόν αυτόματη αλληλεγγύη» μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της άμυνας, πράγμα που σημαίνει πως θα επεμβαίνουν, αν κάποιο απ’ αυτά δεχθεί επίθεση.

«Η βουλησή μας είναι σαφώς να αναλάβει η Ευρώπη τη στρατηγική αυτονομία της και να ενισχύσει την αλληλεγγύη της σε ό,τι αφορά την άμυνα», δήλωσε ο Μακρόν

Πρότεινε για τον σκοπό αυτό να εξετασθεί η δημιουργία «μιας ενισχυμένης σχεδόν αυτόματης αλληλεγγύης, πράγμα που θα σημαίνει πως μεταξύ των κρατών μελών που θα συμφωνήσουν σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, θα μπορέσουμε να έχουμε μια αληθινή αλληλεγγύη επέμβασης αν ένα κράτος δεχθεί επίθεση».

Γι’ αυτό θα χρειαστεί να «επανιδρυθούν» οι ευρωπαϊκές συνθήκες, ιδιαίτερα το άρθρο 47.2 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά την αμοιβαία παροχή βοήθειας μεταξύ κρατών και το οποίο επικαλέσθηκε για πρώτη φορά η Γαλλία μετά τις επιθέσεις της 13ης Σεπτεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

 Η μεταρρύθμιση αυτή θα επέτρεπε στην ΕΕ να έχει «ένα είδος ενισχυμένου άρθρου 5», διευκρίνισε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στη διάταξη του ΝΑΤΟ που προβλέπει πως μια «ένοπλη επίθεση» εναντίον μιας από τις χώρες μέλη «θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών» και ενεργοποιείται έτσι η παροχή βοήθειας στο εν λόγω κράτος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διευκρίνισε πως το «βήμα» αυτό «δεν αντιβαίνει» στο ΝΑΤΟ, το οποίο «παραμένει μια σημαντική και στρατηγική συμμαχία». «Όμως έχουμε ανάγκη μια ενισχυμένη αλληλεγγύη» μεταξύ των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τον ίδιο. Μέτρα για «να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες κοινής άμυνας» θα προταθούν «μέσα στους επόμενους μήνες», διευκρινίσθηκε από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.

Tags
Back to top button